Nieuws

Weer gedoe rond Dolfinarium: 'Dieren zonder vergunning naar China'

Gaan de dolfijnen van Dolfinarium zonder tussenkomst van de rechter naar China?
Gaan de dolfijnen van Dolfinarium zonder tussenkomst van de rechter naar China? © Pexels via Pixabay
HARDERWIJK - Sea Shepherd en House of Animals maken zich ernstige zorgen over de gang van zaken rond de vergunningen die Dolfinarium heeft aangevraagd voor de export van een aantal dieren naar China. De vergunningen zouden volgens de dierenwelzijnorganisaties inmiddels zijn verlopen.
Dolfinarium zou vervolgens nieuwe vergunningen hebben aangevraagd, maar daarover krijgen de organisaties geen duidelijkheid van de overheidsinstantie die die vergunningen verleent. Ze zijn bang dat Dolfinarium met deze vergunningen de dieren exporteert, voordat de rechter zich hierover kan uitspreken.

Nog geen transportdatum

Alex Tiebot, general manager van het Dolfinarium geeft aan dat er nog helemaal geen transportdatum is. En dat de dieren alleen weggaan als aan alle wettelijke eisen is voldaan en alle vergunningen zijn afgegeven.
Sea Shepherd en House Of Animals hebben al eerder gerechtelijke stappen ondernomen tegen de exportvergunning van Dolfinarium voor twee walrussen, acht dolfijnen en twee Californische zeeleeuwen. Het zeezoogdierenpark in Harderwijk wil deze dieren naar het Hainan Ocean Paradise-pretpark in China exporteren. "Wij hebben er een advocaat op gezet", vertelt Karen Soeters van House of Animals. "Wij willen dat die vergunningen geschorst worden."

Verlopen

Volgens de dierenrechtenorganisaties heeft Dolfinarium de eerder verleende vergunning echter laten verlopen. "Volgens onze informatie zijn die vergunningen eind vorig jaar aangevraagd en in januari verleend. Maar inmiddels zijn ze verlopen. Wij hebben nu van de rechter begrepen dat het Dolfinarium nieuwe vergunningen heeft aangevraagd."
"We zijn bang dat de dieren nu het land verlaten, voordat de rechter zich er over uitspreekt. In principe zou je verwachten dat dat niet zou kunnen, maar we zijn er niet gerust op. We hebben daarom bij voorbaat een schorsing aangevraagd en willen dat de rechter inhoudelijk naar die vergunningen kijkt. Al hebben we geen idee om welke vergunningen het nu precies gaat."

Geen opening van zaken

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verleent de exportvergunningen. Dat is een onderdeel van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "De RVO hoeft deze vergunningen echter niet te publiceren", vervolgt Soeters. "We hebben aan de RVO gevraagd naar de actuele status van de vergunningen, maar ze geven geen openheid van zaken. Dat baart ons ernstige zorgen", aldus Soeters.
Woordvoerder Michel van der Maas van RVO wil ook aan Omroep Gelderland niet vertellen om welke vergunningen het nu precies gaat: "Wij geven nooit informatie over dergelijke vergunningen, de vergunninghouder kan hierover wel communiceren indien zij dat wensen."

Zorgvuldig

Die vergunninghouder is Dolfinarium. Volgens Tiebot is het plan nog steeds om acht tuimelaardolfijnen, twee walrussen en twee Californische zeeleeuwen naar China te sturen: "Het is nog niet duidelijk wanneer de verhuizing precies plaats gaat vinden. Het is een erg zorgvuldig proces, waar we tot in de details alles willen voorbereiden. En de dieren gaan pas weg als wij ervan overtuigd zijn dat de dieren een goed thuis krijgen", aldus Tiebot.
Verder wil hij niet heel veel vertellen over de vergunningsaanvraag. "Details van het transport, zoals de exportvergunningen, melden wij niet in de media", aldus Tiebot. Hij wil nog wel kwijt dat het allemaal niet zo snel gaat, al was het maar door corona. Dat maakt een transport nog ingewikkelder, omdat er Chinese verzorgers van tevoren naar Harderwijk moeten komen en dat een verhuizing ook de hele weg begeleid wordt door verzorgers van het Dolfinarium.

Gerechtelijke procedure

House of Animals en Sea Shepherd zijn er niet gerust op. "Het blijft natuurlijk ongelooflijk raar dat de deuren bij een overheidsorganisatie hermetisch dicht blijven. Het is op deze manier vrijwel onmogelijk om te controleren wat de plannen precies zijn. We moeten nu afgaan op wat Dolfinarium zegt. Wij willen dat die vergunningen geschorst worden."
Er loopt op dit moment nog steeds een gerechtelijke procedure tegen de vergunningen. Een datum voor de zitting is echter nog niet bekend, omdat niet duidelijk is wat de stand van zaken is. Om duidelijkheid te krijgen, heeft de advocaat van de beide dierenwelzijnsorgansaties nu een brief naar de rechtbank gestuurd.

Zie ook: