Nieuws

144.630 euro wachtgeld na drie maanden werken: 'Moreel kompas is stuk'

Het gemeentehuis van Epe.
Het gemeentehuis van Epe. © Google Streetview
EPE - In Epe is commotie ontstaan over de 144.630 euro wachtgeld die de opgestapte wethouder Michiel Wiersinga van Nieuwe Lijn naar verluidt ontvangt voor iets meer dan drie maanden werk. De VVD is woest.
Wiersinga maakte vorig weekend om "gezondheidsproblemen" zijn aftreden bekend. Die stap komt snel, namelijk iets meer dan drie maanden na zijn aanstelling als wethouder Ruimte, Financiën en Sport. Hij was opvolger van de eerder vertrokken Robert Scholten, die weg moest na twijfels over zijn integriteit.

'Moreel kompas is stuk'

Ondanks zijn korte dienstverband ontvangt Wiersinga nu bijna anderhalve ton wachtgeld, rekende De Stentor uit. "Het zal juridisch wel kloppen, maar het morele kompas is hier stuk", zegt VVD-fractievoorzitter Ellis de Vries. "Als wethouder heb je de plicht op te komen voor de bevolking van Epe en niet voor eigen gewin te gaan."
De VVD wil de kwestie aan de kaak stellen in de gemeenteraad en bij partij Nieuwe Lijn. De partij hoopt dat Wiersinga afziet van zijn wachtgeld.
Coalitiepartij CDA wil ook met Nieuwe Lijn in gesprek, ook omdat andere wethouders van die partij al opstapten. CDA-fractievoorzitter Bertie Hendriks noemt het bovendien "kwalijk" dat Wiersinga zijn aftreden niet eerder bekend maakte. Dat had de gemeente Epe veel wachtgeld bespaard.