Nieuws

Plastuiten en maïskolven, Pascal en Angelique over de Vierdaagse

Pascal Kamperman.
Pascal Kamperman. © Omroep Gelderland
VORDEN - De Vierdaagse van Nijmegen kan ook dit jaar niet doorgaan, maar dat weerhoudt de echte wandelaars er niet van om de nodige meters te maken. Ook ons wandelhart klopt door. Daarom liepen presentatrice Angelique Krüger en haar oud-collega Pascal Kamperman vandaag mee met de laatste etappe van de Wandelhart-wandeling. Die ging van Vorden naar Winterswijk.
Angelique en Pascal presenteerden samen jarenlang het 4Daagse Journaal voor Omroep Gelderland. Vandaag haalden ze samen weer eens hun wandelschoenen uit de mottenballen, om het buitengebied van Vorden onveilig te maken. In deze uitzending van Wandelhart maakte het duo een letterlijke walk down memory lane.

Pascal volgde zijn hart

In 1997 presenteerden ze samen hun eerste 4Daagse Journaal. "We ontmoetten elkaar pas bij de start", memoreert Pascal. "Ga maar een programma maken met z'n tweeën, werd erbij gezegd. Dat hebben we een jaar of zeven volgehouden."
"In het begin werd ik niet gehinderd door enige kennis van zaken", lacht Angelique. "Het was gewoon een kwestie van gaan."
Vervolgens heeft duo jarenlang het programma gepresenteerd. Wanneer het ophield, weten ze beiden niet zeker. Zowel 2002 als 2004 en 2005 worden genoemd als mogelijk laatste jaar waarin ze samen de uitzendingen maakten. Na die tijd heeft Pascal Omroep Gelderland verlaten, om zijn hart te volgen in de sportjournalistiek. Inmiddels werkt hij al jaren als presentator en verslaggever bij voetbalzender ESPN.

Het wonder van de plastuit

Nu, bijna twintig jaar na de laatste keer, gaan ze weer samen de hort op. Al snel valt het woord 'plastuitje'.
"Dat weet ik nog heel goed", roept Angelique. "Het was jaarlijks een van de grootste problemen tijdens de Vierdaagse", reageert Pascal. "Mannen kunnen gewoon plassen tegen een boom, voor vrouwen geldt dat niet." "Mensen op de route waren daar trouwens niet echt blij mee", zegt Angelique hierop. Ze vertelt hoe bewoners jaarlijks hun tuin beschermden tegen de hordes wandelaars, die daar hun behoefte wilden doen.
Plassen in de tuin, daar komen mannen sneller mee weg dan vrouwen. Daarom is het plastuitje uitgevonden. De plastuit hielp vrouwen om te ervaren hoe het is om staand te urineren. Bekijk hieronder de reportage van destijds over dit wonderlijke snufje.
Een plastuitje, hoe werkt dat?
"Een van de mooiste verhalen uit de vierdaagse", zegt Pascal. Hij vertelt dat hij in heel Nederland nog altijd wordt aangesproken over de Vierdaagse.

Amsterdam of de Achterhoek?

Tijdens de uitzending raken de twee al snel afgeleid door de gewassen rondom Vorden. "Kijk hoe prachtig de maïs erbij staat", merkt Pascal scherp op. Als geboren Achterhoeker kan hij het niet laten het land in te stappen en de groene stengels van dichtbij te bekijken.
"Mis je de Achterhoek niet?", vraagt Angelique. "Missen is een groot woord", reageert Pascal. "Toen ik hiernaartoe reed, bedacht ik me hoe prachtig het gebied is. Het gezegde 'je ziet het pas als je effe weg bent geweest', klopt. In Amsterdam hebben we geen maïs. Maar ik woon daar in de stad ook prettig."
"Is dat ook zo als je moet parkeren?", wil Angelique lachend weten. "Ik heb een vergunning", kaatst Pascal terug. "Maar het is drukker. Ik ben niet snel de stad uit. Op de weg hier naartoe had ik alleen een trekker voor me. Dat was dan ook het enige ongemak."
"Ik ben juist de drukte uitgegaan", reageert Angelique, die bij Winterswijk is gaan wonen.
Zo praten de twee oud-collega's door tijdens hun wandeling. Onderweg maken ze contact met allerlei voorbijgangers, van honden en schapen tot potentiële naaktrecreanten.