Nieuws

Arnhem houdt jongeren uit criminaliteit en dus greep Silvano (18) zijn kans

Silvano Frieswijk kreeg een baan als schoonmaker
Silvano Frieswijk kreeg een baan als schoonmaker © Omroep Gelderland
ARNHEM - Silvano is 18 jaar en hing veel op straat in de Arnhemse wijk Geitenkamp. Zijn baan als pizzabezorger raakte hij kwijt. Om te voorkomen dat hij in de criminaliteit belandt, kreeg hij een baan aangeboden. "Dit is een kans die ik gegrepen heb en waar ik nog lang blij mee zal zijn."
Het initiatief Prospect4Cash biedt jongeren de kans om op een legale manier aan geld te komen. Als tegenhanger van het criminele geld, waar de jeugd in achterstandswijken toe verleid kunnen worden. Het project startte zes weken geleden al. Sindsdien vonden dertien jongeren uit de Arnhemse wijken Geitenkamp, Presikhaaf en Malburgen een baan.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Silvano greep zijn kans als schoonmaker.

Werk als schoonmaker

Silvano werkt nu drie weken als schoonmaker bij schoonmaakbedrijf Antonio Shining Places. "Het is anders dan ik had gedacht, maar wel leuk", zegt hij. "Ik blijf niet maar alleen in m'n eigen wijk, en ik moet ook dingen sjouwen." De toekomst ziet Silvano rooskleurig tegemoet. Eerst deed hij vooral klusjes in het magazijn, en binnenkort helpt hij bij het schoonmaken van tankstations. Hij geniet van de omgang met collega's. Heel anders dan bij zijn vorige baan als pizzabezorger, die hij kwijtraakte: "Ik kon niet zo goed met mijn baas overweg", legt hij uit.
Silvano's salaris wordt betaald door een bijdrage van de gemeente Arnhem. Die heeft budget beschikbaar gesteld om jongeren uit Arnhem-oost tot en met volgend jaar aan het werk te houden. "Maar ik hoop dat we dit duurzaam en structureel gaan doen", aldus burgemeester Ahmed Marcouch.
Voor dit project is anderhalf miljoen euro beschikbaar. "Wij doen dit met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ik ben daar heel erg blij mee", aldus Marchouch die verwijst naar een manifest dat hij eerder dit jaar ondertekende. Hierin vragen vijftien burgemeesters aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis in achterstandswijken.
Via jongerenwerkers komen de jongeren in contact met de ondernemers. "We halen ze letterlijk met een busje op, om de drempel te verlagen", vertelt Toni Iniguez. Hij is voorzitter van de ondernemersvereniging OKA en eigenaar van het schoonmaakbedrijf waar Silvano werkt.

Juiste mentaliteit

"We willen de jongeren ook wat extra's bieden, dus we hanteren meer dan het minimumloon. Er moet iets tegenover staan", aldus Iniguez. De ondernemer merkt dat meerdere Arnhemse ondernemers de jongeren graag een baan aanbieden. "In heel Nederland is een tekort aan arbeidskrachten. Steeds meer ondernemers leiden zelf mensen op. Dus als iemand met de juiste werkmentaliteit binnenkomt, dan ziet zo'n bedrijf dat snel genoeg."
Dat Silvano eigenlijk de ambitie niet had om schoonmaker te worden, is ondergeschikt aan het doel. "We brengen ze de juiste werkmentaliteit bij", zegt Iniguez. "En we leiden ze naar branches waar ze naartoe willen gaan."

Silvano's droom

De droom van Silvano is om ooit een eigen restaurant te starten. "Maar ik denk dat ik hier eerst een tijdje blijf. En dan vraag ik Toni om me door te sturen naar de horeca. Hopelijk kan hij me ook helpen aan een baan daar."