Nieuws

Noorse wandelaars lopen alternatieve Vierdaagse in eigen land en denken aan Nijmegen

De veertig Noren die normaal de Vierdaagse lopen, wandelen een alternatieve Vierdaagse in de buurt van Trondheim.
De veertig Noren die normaal de Vierdaagse lopen, wandelen een alternatieve Vierdaagse in de buurt van Trondheim. © Kjell Hagberg
NIJMEGEN - Een beetje triest vindt Kjell Hagberg (77) uit het Noorse Horten het wel, dat de Vierdaagse van Nijmegen voor het tweede jaar niet doorgaat. Met een groep van bijna 40 andere wandelaars, lopen zij de alternatieve Vierdaagse in Noorwegen.
In 1980 doet Kjell voor het eerst mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Samen met een vriend reist hij af naar Nijmegen voor de fikse afstand van 50 kilometer per dag. "Ik was een jaar daarvoor begonnen met wandelen en ik hoorde dat de Nijmeegse Vierdaagse hèt wandelmekka is. Het viel ons tegen, die eerste keer. We hadden niet voldoende getraind." Inmiddels heeft Kjell al 35 Vierdaagsekruisjes gescoord.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer mensen uit Noorwegen met Kjell meegegaan naar Nijmegen. De groep bestaat nu uit zo'n veertig mensen. Het gros van de wandelaars komt uit Trondheim.

'Anders hadden we vandaag de Zevenheuvelenweg gelopen'

Deze groep loopt in de eigen omgeving een symbolische Vierdaagse en denken onderweg aan Nijmegen. Ze hebben er inmiddels al drie wandeldagen op zitten. "Anders hadden we vandaag de Zevenheuvelenweg gelopen. En op donderdag gaan we ieder jaar naar herberg 't Zwaantje op de Mookerheide. Dat zeggen we ook steeds tegen elkaar, anders waren we nu hier geweest of hadden we dat gedaan. Ik mis ook al mijn wandelvrienden in Nederland, die ik ieder jaar met de Vierdaagse weer tegenkom."

'Ik mis het zingen en ontmoeten van andere wandelaars'

De sfeer op de rustplaatsen en langs de route mist Kjell nog het meeste. Hij klinkt ook een beetje triest als hij erover vertelt. "De mensen die zingen en er een feestje van maken. Dat mis ik heel erg. En na de finish naar Groesbeek, waar we altijd heel veel andere wandelaars ontmoeten."