Nieuws

Kelly en Dennis worden 'beschoten' in hun eigen tuin

Kelly met kogeltjes van het outdoorcentrum die ze vindt in haar tuin.
Kelly met kogeltjes van het outdoorcentrum die ze vindt in haar tuin. © Omroep Gelderland
WEHL - Je woont landelijk in het buitengebied van Wehl, maar je wordt regelmatig beschoten met paintball- en airsoftballetjes. Het is de situatie van Kelly en haar vriend Dennis. Door corona was het een tijd lang rustig, omdat de activiteiten van het naastgelegen outdoorcentrum stil lagen. Maar sinds een aantal maanden is de overlast terug. Buurtbewoners noemen de situatie onveilig.
Twee jaar geleden werd een nieuwe invulling gevonden voor camping ’t Stille Wald, vlak naast de snelweg A18. Een outdoorcentrum vestigde zich, met toestemming van de gemeente, naast de woning van Kelly en haar vriend Dennis. Het terrein is ingericht voor paintball, airsoft en lasergame activiteiten. Sindsdien ervaren ze geluidsoverlast, kogeltjes die her en der in de tuin liggen en schade aan meubels, het huis en de auto.
"We kunnen hier bijna niet meer buiten zitten zonder beschoten te worden", zegt buurtbewoner Kelly Elfring. "Zo is de kast van mijn moeder geraakt door kogels", vertelt Elfring. "Het is een erfenisje van mijn moeder en helemaal besmeurd met verf. Het trekt erin en ik krijg het er niet meer af. De kogeltjes komen gewoon over de hoge netten heen."
Een aantal weken geleden werd haar vriend zelfs geraakt door een kogeltje dat zijn gezicht schampte. "Dan kan ik wel zeggen dat de situatie hier niet veilig is."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Kelly en Dennis worden 'beschoten' in hun eigen tuin

'Dit kan niet waar zijn'

Raadslid Ans Putman (PvLM) heeft al meerdere malen aandacht gevraagd voor de kwestie in de Doetinchemse gemeenteraad en vindt dat er snel wat aan de overlast moet gebeuren. "Ik vind het eigenlijk te triest om over te praten", zegt Putman. "Als je ziet hoe deze mensen af en toe hun spullen terugvinden, kan niet waar zijn."
Volgens Putman kan een outdoorcentrum zoals in Wehl best in de buurt zitten van mensen, maar niet zo kort. "Dit hebben we ooit als gemeente goed gekeurd, maar achteraf gezien is het geen goede keuze geweest. In heel Nederland zal je nergens een situatie vinden waar een paintballcentrum zo kort op buurtbewoners zit."
Het raadslid vindt dat er al lang iets aan de situatie had moeten gebeuren. "Deze mensen zitten al meer dan een jaar in deze ellende en hebben een belabberd uitzicht gekregen. Het klinkt raar, maar ze hebben geluk gehad met de corona dat het even rustig is geweest."

Outdoorcentrum heeft maatregelen genomen

Het outdoorcentrum is op de hoogte van de klachten van buurtbewoners en laat in een schriftelijke reactie aan Omroep Gelderland weten: "We hebben al een hoop maatregelen genomen om de overlast te beperken zoals het verhogen van de netten, de indeling van het speelveld aangepast en lichtere munitie toegepast waardoor de afstand wordt verkort."
Volgens de gemeente Doetinchem is het lastig een goede oplossing te vinden voor de situatie rondom het outdoorcentrum. "Daarom heeft de gemeente een mediator aangesteld om samen met de drie partijen: de eigenaar van het outdoorcentrum, drie omwonenden en de gemeente goede afspraken te maken en tot een wederzijds aanvaardbare situatie te komen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Vorige week is de eerste bijeenkomst van deze partijen met de mediator geweest."
Maar volgens Kelly heeft mediation weinig zin en is wat haar betreft de maat vol. "We zijn in overleg met onze advocaat om verdere stappen te ondernemen."

'Andere plek zoeken'

Naast het mediationtraject blijft de gemeente de situatie ook handhaven. "De eigenaar van het outdoorcentrum moet op korte termijn ervoor zorgen dat er geen kogeltjes meer buiten het terrein kunnen komen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Ook moeten er aanpassingen aan de geluidswal worden gedaan."
Volgens Putman is er maar één echte oplossing: "We moeten voor deze man een andere plek zoeken. Niet meer zo dicht in de buurt van mensen." Ook Kelly zou een betere plek weten voor het outdoorcentrum, dan in het landelijke buitengebied van Wehl. "Een industrieterrein waar geen mensen wonen en niemand er last van heeft."