Nieuws

Huisartsen Biblebelt prikken soms achter gesloten deuren, buiten zicht van 'de buren'

Er wordt een coronaprik gezet.
Er wordt een coronaprik gezet. © ANP
ELSPEET - In Biblebelt-gemeenten zoals Nunspeet, Barneveld en Neder-Betuwe zijn minder mensen gevaccineerd tegen corona dan in de rest van het land. Maar wie daar zonder medeweten van de buren toch een prikje wil, kan soms heimelijk bij de huisarts terecht.
Vaccineren ligt in orthodox-christelijke gemeenschappen nog steeds gevoelig. De vaccinatiegraad in zulke gemeenten ligt om die reden ook lager dan in de rest van Nederland, hoewel die voor Biblebelt-standaarden dan weer boven verwachting hoog zijn.
Een deel van hen wil toch best een prik, maar dan wel zonder dat anderen het weten. Ze durven er niet openlijk voor uit te komen 'door sociale druk', valt te lezen in een verdiepend onderzoek van de GGD Noord- en Oost-Gelderland naar de vaccinatiebereidheid dat deze maand verscheen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Huisartsen Biblebelt prikken soms achter gesloten deuren
"Daarom is het niet zinvol een vaccinatiebus naar de betreffende dorpen te laten komen. Het is daarentegen wel nuttig deze doelgroep te wijzen op de mogelijkheid om een vaccinatie buiten de eigen woonplaats of regio te kunnen halen."

Zonder medeweten van omgeving

Tijdens een gewoon spreekuur bij de huisarts een prik halen zodat het minder opvalt, is ook een optie. De GGD is daarover in overleg met huisartsen in orthodox-christelijke dorpen. "Op deze manier kunnen mensen zich dicht bij huis laten vaccineren, zonder medeweten van de directe omgeving." Dat overleg is nog gaande, zegt de GGD.
Huisartsen John en Carolien Polderman, die een gezamenlijk praktijk hebben in Elspeet, bevestigen dat ze de mogelijkheid bieden aan hun patiënten. "We hebben ook vaccinatiemiddagen. Dan kom je de ene deur in, krijg je de prik, moet je een kwartier wachten. Dan komt het soms bij elkaar. Maar als iemand zegt, 'dat wil ik niet', kan het ook gewoon tijdens het spreekuur", vertelt Carolien. "Dat moet wel in de buurt zijn van de gewone priksessie – een dag ervoor of erna – in verband met de houdbaarheid van de ampullen."

'Een prikje om corona te voorkomen'

Ze zien dat ook gelovigen toch best bereid zijn zich te laten vaccineren, al is het beter om het niet zo te noemen. "Als je vraagt 'wilt u gevaccineerd worden?', dan zegt negen op de tien 'nee'. Maar als je zegt 'wilt u ook een prikje om te voorkomen dat u corona krijgt?', klinkt dat wat anders", vindt John. "In Elspeet en Uddel zijn ook veel mensen overleden aan corona: in één weekend een keer vier mensen. Dat hakt er wel in. Dan gaat men toch nadenken."
Het is niet voor het eerst dat 'stiekem' vaccineren wordt ingezet in de Biblebelt, weet Helma Ruijs van het RIVM die promoveerde op vaccineren op de Biblebelt. "Er zijn ook tijdens de mazelenepidemie zulke initiatieven geweest. Ik weet niet of het nu veel toevoegt. Nu kan je ook kiezen op welke GGD-locatie je gevaccineerd wordt."

'Het wordt niet besproken'

Predikant Wouter Pieters van de Hersteld Hervormde Gemeente Elspeet heeft geen weet van de vaccinatiecijfers in zijn gemeente. "Wij houden dat niet bij en er wordt nauwelijks onderling over gesproken. Ik krijg er zelf ook nauwelijks vragen over. Het is wel zo dat mensen hier verschillende motivaties hebben om niet voor een vaccin te kiezen. De één noemt de voorzienigheid, de ander twijfelt over de effecten van het vaccin."
Of kerkgangers zich inderdaad heimelijk laten prikken bij de huisarts? "Ik zou het niet weten", zegt Pieters. "En als ik het wel wist, is het niet heimelijk, toch?"
Hoe staat het in jouw gemeente met de vaccinatiegraad? Bekijk het hieronder. Klik op de verschillende kaarten om de stand van zaken per leeftijdsgroep te bekijken.