Nieuws

Eerste grote vaccinatiestraat wordt afgebroken, meeste prikken zijn al gezet

Eerste mensen krijgen zelfgekozen prik met coronavaccin Janssen.
Eerste mensen krijgen zelfgekozen prik met coronavaccin Janssen. © ANP
APELDOORN - De massavaccinatie tegen corona loopt op zijn einde. Vandaag sluit daarom alweer de eerste Gelderse vaccinatielocatie in Apeldoorn. "Iedereen die mag heeft de kans gekregen om een afspraak te maken", zegt de GGD.
In december 2020 werden in het buitenland al de eerste prikken gezet, maar was er in Nederland geen ruimte of personeel om met Kerst al te beginnen. Daarna was er ruimte en personeel zat, maar vaccin te weinig, waardoor vaccinatielocaties maar voor de helft van hun capaciteit in gebruik waren. Pas toen kwam de piek in de massavaccinatie.
Inmiddels wordt het weer rustiger. Vorige week zijn er gemiddeld 159.000 prikken per dag gezet, de week daarvoor zo’n 170.000.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Eerste grote vaccinatiestraat wordt afgebroken, meeste prikken zijn al gezet

Rustiger in vaccinatiehallen

Tijd dus om de grote massavaccinatiehallen af te breken. "Doordat vanaf de tweede helft van juli het aantal vaccinaties per week afneemt, hebben we minder capaciteit en locaties nodig", stelt GGD Noord- en Oost-Gelderland.
Dat begint vandaag met het afbreken van de vaccinatielocatie in Apeldoorn. "Een groot deel van de inwoners krijgt, als ze gelijk een afspraak maken wanneer dat mogelijk is, ook hun tweede prik op de locatie van hun keuze."
Tekst gaat verder onder de foto.
In Apeldoorn wordt de boel weer ingepakt.
In Apeldoorn wordt de boel weer ingepakt. © Omroep Gelderland
Ook GGD Gelderland-Midden ziet het rustiger worden. "Inmiddels hebben alle inwoners van Gelderland-Midden vanaf 12 jaar een uitnodiging ontvangen voor hun vaccinatie. Iedereen die mag heeft de kans gekregen om een afspraak te maken", laat een woordvoerder weten.
"Vanaf september blijven we met één hoofdlocatie open. Dat is de Reehorst in Ede. Daarnaast gaan wij werken met pop-up locaties in gemeenten en hebben we de vaccinatiebus waar je zonder afspraak naar toe kunt komen. Waar die pop-up locaties komen, wordt in overleg met de gemeente besloten en zal zoveel mogelijk op plekken zijn waar de vaccinatiegraad achterblijft."

Andere locaties die binnenkort sluiten

  • Locatie Goffert (Nijmegen): 5 augustus
  • Locaties Borculo en Heerde: 9 augustus
  • Locaties Barneveld en Molenbeke (Arnhem): 16 augustus
  • Locaties Malden, Zaltbommel, Doetinchem, Lichtenvoorde, Papendal (Arnhem) en Zevenaar: 23 augustus
  • Locatie Elst: 30 augustus