Nieuws

Deze vlindertuin komt helemaal tot bloei

TIEL - Tientallen vrijwilligers werkten afgelopen najaar aan het aanleggen van een grote vlindertuin in het centrum van Tiel. Door het groeizame weer zijn de vijftienduizend planten goed aangeslagen. Tielenaren genieten van de bloemenpracht en ook de insecten weten de tuin inmiddels te vinden.
Initiatiefnemer Gera van der Leun is meer dan tevreden over hoe de vlindertuin uitpakt: "Je ziet er ontzettend veel beestjes op afkomen", zegt zij. "Bijen, wespen, hommels, vlinders; allerlei soorten. Daar deden we het voor hè, dus ik ben helemaal blij."
Bekijk hier de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Tielse vlindertuin komt helemaal tot bloei
De tuin is ontworpen door Edwin Barendrecht. De honderden soorten planten zijn zo gekozen dat er telkens nieuwe in bloei zijn. "Dat is leuk voor ons", zegt van der Leun: "Maar het is ook ontzettend belangrijk voor die insecten natuurlijk."
Het lijkt er op dat ook de Tielenaren de tuin steeds beter weten te vinden. Dat heeft wel een schaduwzijde, weet Dick van Rijn. Als beheerder van de ondergelegen parkeergarage moet hij dagelijks een rondje maken om zwerfvuil op te ruimen.

'Alles wordt maar neergegooid'

"Het is iedere dag wel een vuilniszak vol", vertelt hij. "Mc Donald's, zakken chips, ijsbekertjes, plastic lepeltjes, peuken; je kunt het zo gek niet verzinnen. Alles wordt er maar neergegooid en je hebt genoeg vuilnisbakken om het in te doen."
Wellicht dat dit met de verdere inrichting van de tuin verbetert, want het project is nog lang niet af. Van der Leun en de vele vrijwilligers blijven er druk mee.

Project nog lang niet af

"Er moeten nog bankjes komen en kunstwerken", vertelt zij. "Er moet nog een website af. In de bieb komt een zadenbibliotheek en eigenlijk ben ik overal wel een beetje mee bezig. Maar ik kom hier bijna iedere dag wel even genieten."
Na al een aantal keer te zijn uitgesteld, staat er nu een bescheiden opening gepland voor vier september. Van der Leun: "We wilden het best wel groots aanpakken met ook een markt met biologische producten en plantjes en dergelijke. Maar door de aangescherpte coronamaatregelen hebben we dat laten zitten. Dan doen we dat misschien volgend jaar."