Nieuws

Sofie dacht nooit meer te kunnen lopen na akelig ongeluk

Sofie Ebben.
Sofie Ebben. © Omroep Gelderland
CUIJK - Voor de meeste mensen is wandelen de normaalste zaak van de wereld. Voor Sofie Ebben (26) uit Cuijk voelt het echter iedere dag weer als een voorrecht dat ze het kan doen. Ze zat na een ongeluk, opgelopen na een akelig incident met haar paard, namelijk anderhalf jaar in een rolstoel.
In september 2018 liep Sofie een Functionele Neurologische Stoornis (FNS) op, toen het veulen waarmee ze liep haar onbedoeld een harde klap in de rug gaf. Sofie kwam ten val en daarna liep het dier ook nog over haar heen. Haar benen deden daarna niets meer.
Sofie bracht lange tijd door in een rolstoel, voordat ze eindelijk weer in staat was om te lopen. De bedoeling was om vorig jaar mee te lopen in de Nijmeegse Vierdaagse, als kroon op het werk van haar revalidatie. Door de snelle verspreiding van het coronavirus ging de wandeltocht echter niet door.

Intacte hardware, kapotte software

Dit jaar was dat opnieuw het geval. Toch zet Sofie, met of zonder Vierdaagse de nodige stappen. In het tv-programma Wandelhart loopt ze een eind mee met presentator Jochem van Gelder, onderweg van Doetinchem naar Zutphen. "Als je het vergelijkt met een computer: alle hardware is intact, alleen de software werkt niet meer", zegt ze, terugblikkend op wat haar in 2018 overkwam.
Frans Miggelbrink, Sofie Ebben en Jochem van Gelder.
Frans Miggelbrink, Sofie Ebben en Jochem van Gelder. © Omroep Gelderland
"Bij mij zat het hem in mijn benen. Het uitte zich exact hetzelfde als bij een lage dwarsleasie: ik kon niks, had geen gevoel en alles wat daarop lijkt. Het was fysiek echter geen dwarsleasie", weet Sofie nog. De artsen vertelden haar dat er binnen zes weken significante verbetering zou moeten optreden. "Maar na dertien maanden kon ik nog niets. Ik heb heel veel geprobeerd in de revalidatiekliniek, maar daar lukte het helaas niet. In een expertisecentrum in Woerden hebben ze daarna een soort reset uitgevoerd van mijn brein. Ik dacht eerst: ga ik dat doen? Maar ik had niets te verliezen."

Dromen van de Vierdaagse

Uiteindelijk knapte Sofie toch op, zoals ze laat zien in de documentaire die over haar gemaakt is. Het grote einddoel voor de documentaire was beeld van Sofie die de Nijmeegse Vierdaagse loopt. Toen ze nog in haar rolstoel zat, had ze hardop uitgesproken dat enorm graag te willen. Omdat de Vierdaagse vorig jaar in het water viel, liep ze de alternatieve Vierdaagse mét finish op de wedren. De beelden daarvan werden uiteindelijk opgenomen in de documentaire over Sofie.
Inmiddels gaat het goed met de Cuijkse. Ze heeft nog niet overal in haar benen gevoel, zoals ze dat had vóór het ongeluk met haar paard. Hoe dat zich zal ontwikkelen, weet Sofie nog niet. "Ze dachten ook dat ik niet meer zou lopen", zegt ze. "Ik loop nu alweer twee jaar. En het is prima, zo."
Bekijk de video.