Nieuws

'Wéér een lockdown kunnen we niet vragen van de mensen', zegt burgemeester Bruls

Hubert Bruls wil geen nieuwe lockdown
Hubert Bruls wil geen nieuwe lockdown © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - "Als in het najaar de coronacijfers weer oplopen, dan kan er technisch gezien wel weer een nieuwe lockdown komen. Maar de vraag is of je het moeten willen." Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen én voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad. Hij maakt zich zorgen over de coronabesmettingen, maar hoopt op het effect van de vaccinaties en gelooft in andere maatregelen.
“Het is wel een behoorlijke tegenvaller, de snelheid van het aantal besmettingen", zegt Bruls. "Maar het heeft toch wel heel veel te maken met evenementen en de horeca. Niet dat het hun schuld is hoor, maar daar komen veel mensen samen en dan ontstaan brandhaarden.”
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
'Weer een lockdown kun je niet van de mensen vragen', zegt burgemeester Bruls

Zitten en afstand houden

Hij vindt dan ook dat het kabinet het werken met ‘testen voor toegang’ moet heroverwegen. “Kijk, voor afgesloten evenementen kan ik me er wel iets bij voorstellen, maar op een druk dorpsplein of in de binnenstad met verschillende kroegen waar mensen door elkaar lopen, vraag ik me af wat de waarde is van zo’n test. Ik denk dat je voor de horeca moet zeggen: zitten en anderhalve meter afstand.”
Het zou Bruls niet verbazen als dat de uitkomst is die het kabinet ons op vrijdag 13 augustus presenteert, omdat het kabinet is geschrokken van de cijfers. “Het kabinet kan het zich niet permitteren dat we nu hetzelfde doen als op 26 juni, en dat tegen de tijd dat de introductie van universiteiten en hogescholen losbarst we weer een hausse aan besmettingen krijgen.”
Dat iets mag, betekent niet dat je het ook moet doen.
Dat Rutte zijn excuses aanbood over die versoepelingen op 26 juni, verbaast de Nijmeegse burgemeester. “Het kabinet werd geadviseerd door allerlei deskundigen en de hele samenleving riep erom. Het kabinet is natuurlijk verantwoordelijk en het is chic dat Rutte die neemt, maar we hebben ook altijd nog zo iets als persoonlijke verantwoordelijkheid. Dat iets mag, betekent niet dat je het ook moet doen. Je neemt zelf het risico als je met veel mensen bij elkaar gaat zitten waar mensen tussen zitten die nog niet gevaccineerd of getest zijn. Dat zei ik ook tegen mijn dochter, die meteen toen het mocht naar een feestje ging en corona opliep.”
De tekst gaat verder de foto
De Nijmeegse burgemeester is ook voorzitter van het landelijke veiligheidsberaad
De Nijmeegse burgemeester is ook voorzitter van het landelijke veiligheidsberaad © NOS
Hij sluit een nieuwe lockdown niet uit, maar hoopt dat we in september het effect gaan merken dat iedereen die dat wil en kan is gevaccineerd. “Maar ik ben er minder positief over dan een maand gelden. En de vraag is of je een nieuwe lockdown moet willen. Je kunt niet van de samenleving verwachten dat we weer een hele herfst en winter een lockdown gaan. In de sterke mate als vorig jaar lijkt me dat te ver gaan. Tenzij we natuurlijk een variant van het virus krijgen, dat zich niets aantrekt van onze vaccins.”
Bruls pleit voor een tussenvorm waarin de anderhalve meter afstand en het niet knuffelen en handen geven blijft. “Dat is natuurlijk jammer, maar het heeft ook goede bijeffecten: griep hebben we bijna niet gehad. Die maatregelen kunnen ons in de winter helpen zonder dat je meteen in lockdown hoeft te gaan. Je moet dan natuurlijk goed uitzoeken hoe ondernemers kunnen functioneren op anderhalve meter, maar ik zou er sterk voor zijn om zo’n scenario voor te bereiden.”

Pijn

Nijmegenaar Bruls wil nog even zijn zorgen uiten over Nijmeegse Vierdaagse, die deze week voor het tweede jaar op rij niet van start ging. ”We waren er dit jaar vroeger op ingesteld dat het niet doorging, maar toch doet het misschien nog wel meer pijn dan vorig jaar. Want twee jaar geen evenement, dat betekent nogal wat. Ik hoop echt dat al die vrijwilligers en ondernemers volgend jaar nog steeds even gemotiveerd zijn om mee te doen.”