Nieuws

Studenten ontwerpen nieuwe zittingszaal voor rechtbank in Arnhem

Studenten maken nieuw ontwerp voor rechtszaal in Arnhem.
Studenten maken nieuw ontwerp voor rechtszaal in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een rechtbank is natuurlijk geen plek die bekendstaat om de vrolijke uitstraling. Maar nu zijn de rechtszalen wel erg formeel, vonden ze bij het honoursprogramma Law in Action van de rechtenfaculteit en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarom gaan studenten een nieuw ontwerp maken voor een rechtszaal die gebruikt wordt voor jeugdstrafrechtzittingen.
Volgens de initiatiefnemers van het project Design of Justice komt het karakter van de rechtspraak terug in de sobere uitstraling van de strafzittingszalen, de rechthoekige vormen en rechters die in toga op een verhoging zitten. "Maar het is ook te zien aan de architectuur van de gerechtsgebouwen met hun vaak plechtige, gezagwekkende uitstraling", aldus de Radboud Universiteit.
Om dat eens op te frissen, gaan zeven studenten Strafrecht in het najaar samen met studenten van de kunstacademie een nieuw ontwerp maken. Daarnaast is er ruimte voor andere strafrechtstudenten om zich aan te melden. "De doelstelling van Design of Justice is om te onderzoeken hoe een strafzittingszaal kan worden ontworpen om tot een harmonieuzer, effectievere en betere zitting te komen."
Het ontwerp zal aan het einde van het jaar worden gepresenteerd. Het is de bedoeling dat het de basis wordt voor een rechtszaal van de rechtbank Arnhem. De studenten krijgen er geen studiepunten voor, maar mogelijk wel eeuwige roem.