Nieuws

Postbode Ruud stopt na 47 jaar: 'Vandaag voelde als de kroon op mijn werk'

Ruud ten Harkel had vandaag zijn laatste werkdag als postbode.
Ruud ten Harkel had vandaag zijn laatste werkdag als postbode. © Gert Budding
OOSTERBEEK - In 1974 begon Ruud ten Harkel als postbode in Arnhem. En nu, bijna vijftig jaar later, bergt hij zijn postzakken voor eens en voor altijd op. Zijn afscheid is niet stilletjes voorbijgegaan.
Door de jaren heen veranderde er het nodige voor Ruud (64). Het begon voor hem, lang geleden, als zaterdagbaantje bij de briefpost op het station. Daar bleef hij meer dan 25 jaar. Vervolgens ging hij de auto in om brievenbussen in de stad te legen. "Dat heb ik elf jaar gedaan", vertelt Ruud. "Gelukkig kon ik daarna weer intern werk krijgen en ben ik terechtgekomen bij de pakketpost in Elst, voor de regio Arnhem."
Ruud maakte veel mee in zijn jaren bij de post. Naamsveranderingen, commerciële concurrenten, andere functies: hij kan er uitgebreid over vertellen. Gelukkig is hij altijd blijven doen wat hij echt leuk vond. Hij had plezier in het bezorgen van de post en het werken met mensen. Een praatje hier, en praatje daar, Ruud genoot ervan.

'Het was overweldigend'

Woensdag werd hij feestelijk uitgezwaaid door leidinggevenden, collega's en buurtbewoners. "Je wilt niet weten wat ik allemaal aantrof. Ik werd op drie plekken door twintig man opgewacht, grandioos. En op het Zaaijerplein in Oosterbeek zaten me een mensen! Ik wist niet hoe ik het had. Het was overweldigend. Ze waren er nu echt voor mij. Ze hadden buiten vlaggen gehangen, spandoeken met de tekst 'Ruud, bedankt' erop en de burgemeester was er ook nog. Die belde onverwachts en kwam er ook nog bij. Het was echt een hele grote verrassing."
Toch is het nu allemaal voorbij. De tijd is voorbijgevlogen, vindt Ruud. "Op een gegeven moment word je ouder en dan is het wel goed zo, hè? Ik zal de praatjes die ik maakte wel missen, dat ben ik altijd blijven doen. Ik heb pas de laatste vier jaar in Oosterbeek gelopen als pakketbezorger, maar vandaag voelde als de kroon op mijn werk."
Eric van den Berg sprak op Radio Gelderland met Ruud ten Harkel.