Nieuws

'Dit is zo intens gemeen', zichtbare emoties tijdens condoleance Peter R. de Vries

Iemand tekent het condoleanceregister voor Peter R. de Vries in Apeldoorn.
Iemand tekent het condoleanceregister voor Peter R. de Vries in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - In Apeldoorn hebben woensdag een kleine vierhonderd mensen de laatste eer bewezen aan de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries. In de Grote Kerk aan de Loolaan lag een condoleanceregister dat mensen kunnen tekenen.
Een man die net naar buiten komt, legt uit waarom hij besloot iets op te schrijven voor de omgebrachte journalist. "Ik heb heel veel opgestoken van Peter R. de Vries. Hij was heel goed bezig en ik vind het jammer dat hij nu weggevallen is. Hij had nog zo veel kunnen betekenen voor veel mensen", zegt de man. "Het is treurig."

'Niet zo hard als hij leek'

Een vrouw die eveneens iets heeft opgeschreven voor de nabestaanden denkt er net zo over. "Verschrikkelijk, eigenlijk zijn er geen woorden voor", zegt ze over de aanslag op De Vries' leven. "Ik heb de familie, kinderen en vrienden sterkte gewenst. Dit had niet mogen gebeuren. Je zag hem veel in het nieuws, met goede dingen. Hij was denk ik niet zo hard als hij leek. Dit is heel verdrietig."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Bij een andere vrouw zijn de emoties van het gezicht af te lezen. Ze is verdrietig, teleurgesteld en boos over wat er twee weken geleden is gebeurd in Amsterdam. Ze voelde de noodzaak om haar medeleven hier in Apeldoorn te betuigen. "Hij was een fijn mens", zegt ze over Peter R. de Vries. "Ik hoop dat zijn familie dit kan dragen, want dit is onherroepelijk. En zó intens gemeen", stamelt ze. "Dit had nooit mogen gebeuren."

Rechtschapen en goed mens

Ze heeft een persoonlijke boodschap achtergelaten in het condoleanceregister in de Grote Kerk. Peter R. de Vries. Een rechtschapen en goed mens die opkwam voor het recht. Die zo veel mensen heeft geholpen. Wat een intens laffe daad om hem om te brengen. Veel sterkte voor de familie, staat er op.
Het condoleanceregister kon tot woensdagavond 20.00 uur getekend worden. Het was niet de bedoeling bloemen, kaarsen of andere blijken van rouw mee te nemen of achter te laten. De Grote Kerk zoekt donderdag contact met instanties die het condoleanceregister kunnen aanbieden aan de nabestaanden van Peter R. de Vries.