Nieuws

Ben jij inwoner van Lunteren? Dan is dít bos jouw eigendom

Luntersche Buurtbosch
Luntersche Buurtbosch © Omroep Gelderland
LUNTEREN - Het is een uniek verhaal in de Gelderse geschiedenis. Alle inwoners van het dorp Lunteren bezitten gezamenlijk een bos. Het gaat om het Luntersche Buurtbosch. Dat ligt aan de oostrand van het dorp aan de voet van de Goudsberg. Sinds 1912 is het Luntersche Buurtbosch bezit van heel Lunteren.
Het verhaal begint met notaris Johan van den Ham. Hij kocht aan het einde van de negentiende eeuw woeste gronden rond de Galgenberg en de Hogeberg. Dit gebied was eerder gemeenschappelijk bezit van boeren uit de omgeving. Notaris van den Ham liet op de woeste gronden bomen planten als werkgelegenheidsproject.
Notaris van der Ham
Notaris van der Ham © Luntersche Buurtbosch

Bezit geschonken

Bij de dood van de notaris in 1912 bleek uit zijn testament dat hij zijn bezit had geschonken aan de stichting het Luntersche Buurtbosch. Dat deed hij "ten voordeele en ten nutte van het dorp Lunteren.” Hiermee gaf notaris Van den Ham de vroegere gemeenschappelijk gronden van 130 hectare weer terug aan de bevolking. Nog altijd heeft de stichting het Luntersche Buurtbosch in beheer.

Uitkijktoren De Koepel

Tegenwoordig is het Luntersche Buurtbosch een mooi park voor de inwoners van Lunteren en toeristen van de omliggende campings. Het letterlijke hoogtepunt is uitkijktoren de Koepel. Eerder stond hier alleen een houten schuur. Na de dood van notaris van der Ham is de uitkijktoren gebouwd als eerbetoon aan de oprichter van het Luntersche Buurtbosch.
Uitkijktoren De Koepel
Uitkijktoren De Koepel © Omroep Gelderland

Gelredag

Tijdens de Gelredag konden luisteraars van Omroep Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre de uitkijktoren in het Luntersche Buurtbosch beklimmen en genieten van het uitzicht. Tijdens de klim naar boven kunnen bezoekers genieten van wisselende exposities. In Museum Lunteren is meer te zien over het Luntersche Buurtbos. Tijdens de Gelredag reed de hele dag een huifkar tussen de beide locaties.