Nieuws

De 300 leerlingen van het Popcollege staan na de zomer op straat

Drumdocent Han Neijenhuis en leerling Niels hopen dat het Popcollege snel een nieuwe locatie vindt.
Drumdocent Han Neijenhuis en leerling Niels hopen dat het Popcollege snel een nieuwe locatie vindt. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een geliefde plek voor muzikanten dreigt verloren te gaan in Zutphen. Het Popcollege, gevestigd op De Stoven, moet het pand dat ze bijna tien jaar in bruikleen had verlaten. Waar de muzieklessen, repetities van bands en andere muzikale activiteiten na de zomer gaan plaatsvinden, is nog een raadsel.
Trommels, gitaren en heel veel dozen: medewerkers van het Popcollege zijn direct aan het inpakken geslagen. "Heel onverwacht", reageert directeur Luuk Nengerman. In 2012 begon hij in het pand met het geven van muziekles. Het groeide uit tot het Popcollege, waar inmiddels tien zelfstandige muziekdocenten dagelijks lesgeven.
De tekst gaat onder de video verder.
Popcollege Zutphen staat na de zomer op straat

Plotseling vertrek

"Er kwam in één keer iemand binnenlopen die zei: ik ben de nieuwe eigenaar. Toen zat ik naast m'n stoel", reageert Nengerman, die al druk bezig is met het vinden van een nieuwe plek. "Het is vakantie, alles ligt stil, ook mensen die iets verhuren en makelaars. Dus mijn zorgen zijn wel groot."
Het popcollege huurt het voormalige pand van de Voedsel- en Warenautoriteit, dat al jaren te koop stond. In die zin had de directeur dit scenario kunnen zien aankomen. "Ik heb zoveel kijkers gezien in de afgelopen jaren, ik denk wel honderd. Het leek onverkoopbaar, dus je houdt er ook steeds minder rekening mee."
De afgelopen jaren zocht het Popcollege al verscheidene keren naar een andere locatie. "We hebben lege scholen en kantoorruimtes bekeken, maar het probleem is vaak dat je relatief veel geluid maakt. Kantoorgebouwen hebben vaak hele dunne wandjes."
Ook lege loodsen vielen af. "Dan ben je tonnen kwijt om daar lokalen in te bouwen. Je zoekt dus telkens iets met genoeg ruimte, waar buren geen last van je hebben én waar je kinderen veilig naar toe kunt laten fietsen." Tot nu toe kwam Nengerman die locatie in Zutphen nog niet tegen.

Drummen in een band

Een kleine driehonderd mensen maken momenteel muziek bij het popcollege. Niels van Lottum (15) uit Brummen is er één van. "Ik vind het hartstikke leuk om hier les te krijgen, vooral omdat er wordt gefocust op samenspelen met anderen." Sinds kort speelt hij ook in een bandje.
Dat het popcollege moet verhuizen vindt hij jammer. "Het is nu heel dichtbij school, dus ik hoefde niet ver te fietsen. Ik hoop dat het goedkomt met het vinden van een nieuwe plek, en dat ik lekker kan blijven drummen!".

'Popcultuur leven in blazen'

Drumdocent Han Neijnhuis geeft vier dagen per week les op het college. "Aan jongeren en ouderen, allemaal mensen die lekker muziek willen maken en veel mensen vinden het heel leuk om in een band te spelen. Dat is ook wat wij heel erg stimuleren, samen spelen."
De leerlingen van Nijenhuis komen uit de wijde omgeving. "Wij zijn de enige popschool in de regio. Er komen mensen uit Zutphen, Brummen, Voorst, Klarenbeek, Vorden, Steenderen, Baak en Lochem: dus echt een heel groot gebied."
Volgens Neijenhuis, zelf ook Zutphenees, is het popcollege belangrijk voor de stad. "Jong, best wel oud, beginners en hele grote talenten: ik denk dat het heel belangrijk is voor de stad dat wij hen onderdak bieden en lesgeven. En dat wij op die manier de popcultuur in Zutphen leven in blazen."

Verbinding in de stad

Nengerman begon het popcollege ooit omdat hij een plek mistte waar de popcultuur leeft. "En dat leeft nu hier, jongeren die hier samen muziek maken maar ook ouderen die hier laagdrempelig hun instrument oppakken, dat is gewoon belangrijk voor een stad."
De gemeente Zutphen en andere instellingen in Zutphen heeft hij inmiddels om hulp gevraagd. "We bieden mensen een plek waar ze hun passie kwijt kunnen, kunnen leren en samen kunnen komen. Dat verbindt denk ik ook de stad. Het zou super zonde zijn als dat er niet meer zou zijn."
Wat als er een geen nieuwe locatie komt? "Dan heb je niet alleen 300 mensen die geen muziekles meer hebben, maar ook tien man die hier werkt die hun inkomen verliezen." Een doemscenario, waar Nengerman niet aan wil denken. "Ik hoop dat we een nieuwe plek vinden en dat we na 1 september weer verder kunnen, eventueel met een noodoplossing."