Nieuws

Barchem wil geen begrafenissen en rouw in natuurgebied Kalenberg

Een aandenken bij een natuurbegraafplaats bij Oosterbeek.
Een aandenken bij een natuurbegraafplaats bij Oosterbeek. © ANP (foto ter illustratie
BARCHEM - Een aantal inwoners uit Barchem verenigd in de de stichting Red de Kalenberg, stapt naar de Raad van State om de komst van een bosbegraafplaats op de Kalenberg te voorkomen. De gemeenteraad van Lochem bepaalde in maart dat de initiatiefnemer de plannen mag doorzetten. Samen met de landelijke stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl hopen ze dat de Raad van State alsnog een streep door de plannen zet.
De tegenstanders schrijven dat ze niet op tijd geïnformeerd zijn, er in de omgeving geen behoefte is aan een natuurbegraafplaats omdat er verderop in Vorden al zo'n begraafplaats is, en ze vinden dat de financiële onderbouwing vraagtekens oproept. Daarnaast vinden ze dat de natuur wordt aangetast.

Opbrengsten verkoop graven voor onderhoud natuur

De Kalenberg is een kleine berg aan de rand van Barchem. Inwoners uit Barchem en toeristen fietsen of wandelen er. De beheerder van het landgoed wil de natuur op de berg zo goed mogelijk onderhouden, maar heeft daar geld voor nodig. Het enige plan om de natuur op de berg de komende 60 jaar te onderhouden, is - volgens hen - door er een natuurbegraafplaats te ontwikkelen.
Het bestuur van Landgoed de Kalenberg is al zeven jaar bezig met het plan voor een bosbegraafplaats met 750 graven te realiseren op de Kalenberg. "Het geld dat de verkoop van deze graven opbrengt, is hard nodig om de natuur te kunnen onderhouden", aldus Derk Jan Verstand namens het bestuur.
Bovenop De Kalenberg bij Barchem
Bovenop De Kalenberg bij Barchem © Omroep Gelderland

Alternatief plan

De tegenstanders hebben de afgelopen periode gewerkt aan een alternatief plan om toch genoeg geld te verkrijgen voor het onderhoud van het natuurgebied, zonder dat er mensen begraven liggen. De Stichting Red de Kalenberg had het onderhoud voor de komende tien jaar al geregeld, valt te lezen in het verweerschrift richting de Raad van State.

Het krijgt iets sombers

Tegenstanders hebben daar een naar gevoel bij: "Het kan wel bosbegraafplaats heten, maar het blijft een begraafplaats. Er komen rouwstoeten, er komen lijkwagens en er komen rouwenden. En daar waar je voor je plezier gaat wandelen, wil je dat niet. Het gebied gaat iets sombers krijgen", vertelde Dorien van der Horst eerder.
Het is nog niet duidelijk wanneer de Raad van State de zaak behandeld.

Zie ook: