Nieuws

Martien wil heel graag zijn vijftigste Vierdaagse lopen

© Omroep Gelderland
WINTERSWIJK MEDDO - Tijdens de laatste Wandelhart-wandeling, van Vorden naar Winterswijk, ontmoet Harm Edens in Meddo de 73-jarige Martien Janssen uit Zevenaar. Een Vierdaagsewandelaar in hart en nieren, al 49 keer heeft hij de Vierdaagse uitgelopen! Vooral dat hart is belangrijk, want Martien is hartpatiënt en zijn gezondheid maakt dat het erom hangt of het hem gegeven is zijn vijftigste Vierdaagse te lopen.
Tijdens zijn militaire dienst heeft Martien de Vierdaagse voor het eerst gelopen en is toen gegrepen door het wandelvirus. Daarna heeft hij elk jaar gelopen. Eerst samen met collega's, daarna samen met zijn kinderen. Tot en met 2003, toen werd hij getroffen door een hartinfarct.
"Gelukkig was dat in september, daardoor had ik nog bijna een heel jaar om te trainen voor de Vierdaagse, vertelt Martien." Met succes, want in juli 2004 ging hij weer van start. "Na Groesbeek heb ik dat jaar heel hard moeten huilen, van blijdschap dat ik er nog was en in staat was de Vierdaagse te lopen."
In 2020 was Martien er helemaal klaar voor. Nijmegen is de graadmeter voor zijn gezondheid. "Als ik daar kan lopen zegt dat, dat ik er nog ben, het gaat goed met me." Maar vanwege corona is de Vierdaagse in 2020 en dit jaar afgelast en het is maar de vraag of zijn lijf in staat is in 2022 mee te doen.
"Mijn vrouw en ik hebben allebei corona gehad, gelukkig ben ik er goed uitgekomen, want als hartpatiënt loop je een verhoogd risico. Rest de grote vraag: gaat hij in 2022 zijn vijftigste Vierdaagse kunnen lopen?
Bekijk het gesprek van Harm met Martien hier.
Martien mist de 50e keer
Harm wandelt vandaag in het tv-programma Wandelhart van Vorden naar Winterswijk, Joris Linssen loopt van Tiel naar Spijk. Kijk om 17.20 uur de uitzending op Omroep Gelderland. Om 09.00, 12.00 en 15.00 uur wandelt Angelique Kruger met Pascal Kamperman in de Achterhoek tussen Vorden en Winterswijk.