Nieuws

Jaar na megabrand autosloperij Duiven: 'Zoiets vergeet je nooit meer'

Richie en Louis Berendsen.
Richie en Louis Berendsen. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Het is een enorm contrast met elf maanden geleden. Toen, enkele weken na de verwoestende brand bij autosloperij de Moestuin in Duiven, lagen nog overal resten van verbrande autowrakken. Een zwartgeblakerd huis stond nog half overeind en de penetrante geur van brand was over het hele terrein te ruiken. Inmiddels zijn de verbrande wrakken opgeruimd en is het huis gesloopt.
Inmiddels zijn er betonnen vloeren en wanden gebouwd en staan de auto's weer opgestapeld: de sloperij is weer volop in bedrijf. Toch zal het nog zeker een jaar duren voordat echt alles hersteld is.
"Herstellen, maar ook nóg beter en brandveiliger moet het hier worden", vindt Louis Berendsen van de Moestuin. Samen met zoon Richie runt hij de zaak. Officieel is Richie de eigenaar, maar na zo'n brand komt er zo veel op je af, dat ze de afgelopen tijd alles weer samen hebben gedaan.
"We waren niet verzekerd en de wederopbouw kost wel een half miljoen, denk ik", zegt Louis zonder blikken of blozen. "Dus daar gaat mijn oudedagvoorziening, maar dat is niet anders", lacht hij, terwijl hij de tabak in zijn pijp wat aandrukt.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Jaar na brand autosloperij Duiven: 'We maken hier een eigen waterpunt'

'Dit vergeet je nooit'

Vader en zoon kijken volop vooruit, maar toch is de brand van 31 juli 2020 nog iedere dag in hun gedachten. "Het was zo heftig, zoiets vergeet je nooit meer", aldus Richie. Hij kijkt sinds de brand nog vaker op de bewakingscamera's die vanuit huis zijn te zien. "Ja, toch even extra checken of er niks smeult, ergens."
Een jaar geleden gingen bij het sloopbedrijf honderden auto's in vlammen op. De brand ontstond door laswerkzaamheden, maar werd pas laat opgemerkt. Het vuur was op dat moment al overgeslagen naar enkele auto's. Uiteindelijk gingen zeker 1600 auto's in vlammen op. De enorme rookwolk was in de wijde omtrek te zien en het blussen duurde uren. Ook het ouderlijk huis van vader Louis kon niet gered worden.
Op de plek waar de woning stond, is het nu kaal en leeg. "Ja, dat is wel een dingetje. Ik ben hier opgegroeid. Maar we willen er een werkplaats terugbouwen. We moeten naar de toekomst kijken."

Waterpunt

De indeling van het terrein is ook anders geworden na de brand. "We willen ook iets uitbreiden, zodat we meer ruimte krijgen en minder hoge stapels hoeven te maken van auto's. En we maken een eigen waterpunt, zodat we snel kunnen blussen, mocht dat ooit nog nodig zijn", zegt Louis stellig.
Ze zijn een jaar verder, maar verwachten nog zeker een jaar nodig te hebben voor alles af is. "Er komt nog een nieuwe pers uit de Verenigde Staten. Bijna al onze machines waren ook verbrand. Het gaat vooruit, maar het kost gigantisch veel tijd", zegt Richie. "Dat realiseert niet iedereen zich, denk ik. "