Instellingen

Dijk doorgebroken bij Hattem

De doorgebroken dijk bij daglicht.
De doorgebroken dijk bij daglicht. © Omroep Gelderland

HATTEM - Een zomerdijk tussen het Apeldoorns Kanaal en de uiterwaarden van de IJssel is ter hoogte van het Jaagpad bij Hattem over een lengte van vijftien tot twintig meter doorgebroken. Volgens de veiligheidsregio loopt het water in een overloopgebied en worden geen huizen of bedrijven bedreigd.

"Boeren halen het vee uit het gebied en de wegen rondom het getroffen gebied worden afgesloten", aldus een woordvoerder. "Dit is een gewone situatie, het overloopgebied is er juist om dit op te vangen. Er is niets aan de hand." Hoe groot het gebied dat nu onder water loopt is, weet de veiligheidsregio niet.

Waterschap Vallei en Veluwe zegt in een verklaring dat het waterpeil dinsdagmorgen nog stijgende is, maar verwacht niet dat de hele uiterwaarde onder water komt te staan. Het waterpeil in de rivieren de IJssel en de Nederrijn op is dinsdag op z'n hoogst. Woensdag zakt het water weer.

Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.

Dijk doorgebroken langs IJssel bij Hattem

Zomerdijk verstevigd

Aan de andere kant van de provincie heeft de gemeente Zaltbommel maandag nog de zomerdijk bij de Neswaarden verstevigd en de coupure van de jachthaven bij Aalst dicht gemaakt. Dat was nodig om een aantal bedrijven te beschermen tegen het hoge water.

Verschillende campings langs het water zijn afgelopen week ontruimd. Voor de eigenaren is het een hard gelag, nu het hoogseizoen is lopen de kosten daarom hoog op.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!