Nieuws

Confrontatie krakers met politie

Confrontatie krakers met politie
Na afloop van een krakersdemonstratie zaterdagmiddag in Nijmegen is het tot een confrontatie met de politie gekomen.
NIJMEGEN - Na afloop van een krakersdemonstratie zaterdagmiddag in Nijmegen is het tot een confrontatie met de politie gekomen.
Er zijn 13 mensen aangehouden.
De ME moest in actie komen toen krakers vanaf het eindpunt op het Joris Ivensplein terug naar het centrum wilden. De politie werd met blikjes, stenen en een plantenbak bekogeld. Vier agenten raakten lichtgewond. Ze konden na behandeling weer in het ziekenhuis naar huis. Krakers hadden hun gezicht bedekt.

Kat-en-muisspel

De politie wist niet te verhinderen dat demonstranten tussen het winkelend publiek belandden. Via het Kronenburgpark, waar de ME een charge uitvoerde en de politie te paard rake klappen uitdeelde, ontstond in de stad een kat-en-muisspel met de politie.
Een groep krakers verzamelde zich tussen verbaasde reizigers op het Stationsplein, dat werd leeggeveegd. Volgens ooggetuigen raakten meerdere demonstranten gewond. De politie zei dat een agent te paard lichtgewond raakte. Rond 18.00 uur keerde de rust terug.

Demonstratie

De demonstratie zelf verliep volgens de politie rustig. Zo'n 500 krakers en sympathisanten trokken met geluidswagen en spandoeken in een protestmars door het centrum van de stad. Op twee plekken in de stad werden toespraken gehouden tegen het kraakverbod dat vrijdag van kracht werd.
In Amsterdam liep een demonstratie vrijdag ook uit op rellen. Rond acht uur keerde zich een aantal krakers op de Spuistraat met geweld tegen de aanwezige politie en ME. Ze gooiden met stenen en brachten vernielingen aan. Twee ME'ers en drie politiepaarden raakten hierbij gewond.
Beelden: nijmegen.nieuws.nl
Beelden: nijmegen.nieuws.nl