Instellingen

Giftig blusschuim uit silo's in Doetinchem voorlopig nog niet afgevoerd

Het overpompen van het giftige brandblusschuim op het terrein aan de Voltastraat in Doetinchem.
Het overpompen van het giftige brandblusschuim op het terrein aan de Voltastraat in Doetinchem. © Omroep Gelderland

DOETINCHEM - Het giftige blusschuim dat is opgeslagen in vier grote silo’s op industrieterrein De Huet in Doetinchem, wordt voorlopig nog niet afgevoerd. Dat laat burgemeester Mark Boumans weten in een bericht aan de gemeenteraad, ondanks een eerdere toezegging.

“Het is makkelijker gezegd dan gedaan”, benadrukt Boumans. “Er zijn slechts enkele beproefde methoden op de markt voor de verwerking van PFOS; filteren of verbranding.” Bovendien ligt volgens hem de verwerking van PFOS onder een vergrootglas.

Op het terrein van het inmiddels failliete bedrijf Rutgers Milieu stonden ruim 1.300 vaten met PFOS-houdend blusschuimwater, waarvan een deel lekte. Inmiddels is het blusschuimwater uit de vaten in vier lekvrije silo’s overgepompt en zijn de vaten gedemonteerd en afgevoerd. De gemeente streeft er naar om eind dit jaar een partij te hebben gevonden die het blusschuim definitief afvoert.

Inmiddels is een planning gemaakt voor een aanbestedingstraject. “We hebben goede hoop dat deze werkwijze ons helpt een zo transparant mogelijke keuze te maken uit de verschillende verwerkingsmethoden”, aldus Boumans.

Kosten verhaald op milieubedrijf

Om de kosten van het overpompen en het demonteren van de vaten te verhalen, heeft de gemeente diverse lasten onder dwangsom opgelegd aan Rutgers Milieu. Na het faillissement van het bedrijf werd duidelijk dat de kosten via deze weg niet meer verhaald konden worden, waardoor de gemeente is gestopt met deze procedure.

Vorig jaar heeft de gemeente via bestuursdwang gekozen om de kosten te verhalen op de heer Rutgers in persoon. Deze juridische procedures lopen nog. Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken tussen terreineigenaar Reinoud Arts en de gemeente worden de bezwaar- en beroepsprocedures tegen Arts stopgezet of doorgezet.

Bodemsanering

De bodemsanering van het terrein, inclusief het benodigde bodemonderzoek, vindt naar alle waarschijnlijkheid plaats onder verantwoordelijkheid van de terreineigenaar. Het terrein moet worden gesaneerd en moet na oplevering weer voldoen aan de milieueisen. Arts en de gemeente zijn nog in overleg om te komen tot een overeenkomst hierover.

Vooruitlopend hierop gaat de provincie de komende maand onderzoek doen om snel inzicht te krijgen in de verspreiding van de verontreiniging via het grondwater en oppervlaktewater. De resultaten worden deze zomer nog verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!