Nieuws

Fietsers verrast door honderden schapen op brug bij Nijmegen

Schapen trekken bekijks op fietspad langs spoorbrug in Nijmegen.
Schapen trekken bekijks op fietspad langs spoorbrug in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een opmerkelijk gezicht woensdagmiddag op de Snelbinder, de fiets- en voetgangersbrug die Nijmegen verbindt met Lent. Een paar honderd schapen staken daar de Waal over, met in hun kielzog een steeds groter wordende groep fietsers en scooters. Niemand kon er langs en dat leverde bijzondere plaatjes op.
De kudde werd aangevoerd door Hester van Male, die een paar keer per jaar de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen gebruikt om de Kempische heideschapen op een andere plek te kunnen laten grazen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Fietsers verrast door honderden schapen op brug bij Nijmegen
Als landschapsbeheerder wordt ze met haar bedrijf ingehuurd door gemeenten om - in dit geval op de Huissensedijk in Arnhem - het gras door haar schapen bij te laten houden.

Uren aan de wandel

Waar sommige collega's kiezen voor het transport met een vrachtwagen, kiest Hester ervoor om een wandeltocht te maken van vier à vijf uur. "Daar hebben ze een mooi pad voor aangelegd", lacht Hester als we haar daarover bellen.
Ze doelt op het snelfietspad waar ze dankbaar gebruik van maakt. En voorbijgangers genieten zichtbaar van het tafereel. "Ik krijg nog steeds ontzettend veel leuke reacties. Mensen die me aanspreken en zeggen dat hun hele dag weer goed is nu ze dit gezien hebben. Dat is toch helemaal mooi als je mensen zo makkelijk gelukkig kan maken?"
Gros van de mensen vindt het prachtig
Toch is niet iedereen even blij met het blatende oponthoud. "Ik ben nu herder sinds 2015 en het geduld van mensen wordt toch helaas wel wat minder. Die hebben dan haast en dan komt het ze net even wat minder uit", maar, zo benadrukt ze, "het gros van de mensen vindt het prachtig en die blijven bewust nog even wat langer achter de kudde plakken omdat ze het zo mooi vinden."
De schapen van Hester.
De schapen van Hester. © Omroep Gelderland