Instellingen

'Besef dat flatbrand voorkomen kon worden, valt zwaar', zeggen nabestaanden

De flat na de brand.
De flat na de brand. © Persbureau Heitink

ARNHEM - De nabestaanden van de vader en zoon die omkwamen bij de flatbrand aan het Gelderseplein in Arnhem, begin vorig jaar, hebben kennis genomen van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat laten ze weten in een verklaring die is uitgegaan via Namens de Familie.

Bij de flatbrand aan het Gelderseplein kwamen een 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoon om. Ze werden in de lift gevonden met de toen 36-jarige moeder en 8-jarige dochter van het gezin. De moeder en dochter werden naar het ziekenhuis gebracht en overleefden het drama. Onderzoek wees uit dat jongens in de entree van de flat vuurwerk op een afgedankt bankstel hadden gegooid, waarna er brand en forse rookontwikkeling ontstond.

Wij hopen dat het onderwerp brandveiligheid nu hoog op de agenda staat

"Wij beseffen, en dat is emotioneel zwaar, dat deze gebeurtenis door nalatigheid is ontstaan en daardoor misschien wel voorkomen had kunnen worden", laten de nabestaanden weten. "Wij hopen dat het onderwerp brandveiligheid nu ook bij woningcorporatie Vivare hoog op de agenda staat en dat ook zij, naast de bewoners, zich houden aan de regels en afspraken wat betreft de brandveiligheid."

"Wij krijgen er Raymond en Jelle niet mee terug, maar wij gaan ervan uit dat betrokken partijen de conclusies in het rapport opvolgen, zodat dergelijke gebeurtenissen in de toekomst voorkomen kunnen worden", aldus de familie.

De organisatie Namens de Familie ontstond in juni 2019 onder de paraplu van Slachtofferhulp Nederland. De organisatie staat slachtoffers en nabestaanden bij met professioneel advies in de omgang met de media.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!