Nieuws

Miljarden op de bank en toch financiële zorgen

Miljarden op de bank én toch financiële zorgen.
Miljarden op de bank én toch financiële zorgen. © Pixabay/Geralt
ARNHEM - De provincie Gelderland is rijk, heeft een aardige spaarpot, maar toch zijn er financiële zorgen. Het geld levert door het weinige rendement minder op en de provincie verwacht ook minder geld van het rijk.
De provincie gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, maar er zal bezuinigd moeten worden. De provincie heeft de uitgaven opgedeeld in twee delen: structureel en incidenteel geld. Dat tweede wordt betaald van rente en dividend.
De provincie ontving jaren geleden 4,4 miljard door de verkoop van Nuon. Inmiddels is 1,7 miljard uitgegeven. De 2,7 miljard staat onder meer op de bank. Dat levert rente en rendement op. Maar net zoals op elke spaarrekening, is die rente de afgelopen jaren afgenomen.

Wat wil de provincie elk jaar gaan betalen?

Daardoor is er minder 'incidenteel' geld te besteden, er worden zelfs tekorten verwacht. Mocht dat zelfs helemaal wegvallen, keldert de Gelderse begroting van 800 naar 500 miljoen euro.
Thema's als leefbaarheid, sport, sterk bestuur, weerbaarheid en de energietransitie kunnen met de huidige verdeling dan niet meer of veel minder worden betaald. Sommige van die thema's vindt de provincie zo belangrijk dat ze dat structureel wil gaan betalen, maar dan moet er op andere gebieden bezuinigd gaan worden.
De provincie gaat na de zomer onderzoek doen naar de mogelijkheden en volgend jaar moet er dan een plan liggen.