Nieuws

Demonstratie tegen besloten vergadering over railterminal

Tegenstanders Railterminal Gelderland.
Tegenstanders Railterminal Gelderland. © Omroep Gelderland
ELST - Een groep betogers heeft dinsdagavond gedemonstreerd bij het gemeentehuis van Overbetuwe in Elst. De betogers wilden forceren dat de raad niet achter gesloten deuren zou vergaderen over het plan voor een railterminal bij Valburg.
De provincie steunt een plan voor een overslagpunt bij Valburg langs het spoor van de Betuweroute. De railterminal zou gunstig zijn voor de regionale werkgelegenheid.
De gemeente Overbetuwe is net als de demonstranten tegen het plan, maar de raad wilde het dinsdagavond mogelijk achter gesloten deuren hebben over het al dan niet bezwaar maken tegen het plan bij de Raad van State.
Aan het begin van de vergadering zou duidelijk worden of dat overleg in beslotenheid moest. De actievoerders wilden bij een openbaar debat en inspreken. Met een megafoon werd de raad vanaf buiten het gemeentehuis aangespoord dat toe te laten.
Bekijk een video van de demonstratie. De tekst gaat eronder verder.
Demonstratie tegen besloten vergadering over railterminal

De Raad van State zal zich moeten uitspreken

De actievoerders kregen hun zin en er kon worden ingesproken. De betogers van Overbetuwe Overbelast zijn tegen een terminal, omdat ze ongerust zijn over de geluidshinder en de stikstofuitstoot. Ook de verkeersveiligheid is een zorg. Volgens de actievoerders is de milieuoverlast rond Valburg en Reeth al groot. De plaatsen hebben al te maken met de A15, de Betuweroute en een groeiend bedrijventerrein.
Overbetuwe Overbelast stapt daarom naar de Raad van State. De gemeenteraad neemt, na een besluit dinsdagavond, een zelfde stap.