Nieuws

Gratis naar Gelderse musea, Gelredagen weer van start

Gelredag in 2019 in Museum STAAL in Almen.
Gelredag in 2019 in Museum STAAL in Almen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Deze zomer pakken Omroep Gelderland en Erfgoed Gelderland voorzichtig de draad van de Gelredagen weer op. Op zaterdag 17 juli start de nieuwe serie in Hattem. Met de Gelredagen willen Omroep Gelderland en Erfgoed Gelderland een breed publiek laten kennismaken met de rijke geschiedenis van onze provincie.
Ben Bregman organiseert de Gelredagen vanuit Erfgoed Gelderland. “We hebben een enorme variatie aan Gelderse musea. Samen vertellen die Het Verhaal van Gelderland. Dat willen we laten zien met deze nieuwe reeks Gelredagen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Kasteel Huis Bergh is één van de Gelredaglocaties.
Kasteel Huis Bergh is één van de Gelredaglocaties. © Omroep Gelderland

Fantastische plekken en verhalen uit Gelderland

De Gelredagen gingen in september 2015 van start als onderdeel van het platform Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland. Programmamaker en historicus René Arendsen nam het initiatief voor de publieksactiviteiten op historische locaties. “We hebben al bijna tweehonderd Gelredagen georganiseerd. Die trokken in totaal tienduizenden bezoekers. We weten het publiek iedere keer te verrassen met nieuwe fantastische plekken en verhalen uit Gelderland.”

Anderhalve meter is heilig

Deze zomer vinden zeven Gelredagen plaats op zaterdag. Het publiek is welkom van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk, tenzij anders is aangegeven. Tijdens de Gelredagen gelden uiteraard ook de coronamaatregelen. Het publiek moet kunnen deelnemen op anderhalve meter bij elkaar vandaan. Dat betekent dat op sommige locaties aanmeldingen gewenst zijn om zeker aan de activiteiten te kunnen deelnemen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Romeinse tempels in Elst.
Romeinse tempels in Elst. © Omroep Gelderland

Lijst met Gelredagen

De centrale locatie van een Gelredag is een plaatselijk museum. Vanuit die plek worden verschillende activiteiten georganiseerd om het publiek zoveel mogelijk te verspreiden. Tijdens iedere Gelredag zijn er rondleidingen door de stad of langs andere historische locaties. Ook zijn er lezingen en activiteiten voor kinderen.
Dit is de lijst van Gelredagen in de zomer van 2021:
  • 17 juli – Voerman Museum Hattem
  • 24 juli – Museum Lunteren
  • 31 juli – Tempel – Kerk Museum Elst (aanmelden gewenst)
  • 7 augustus – Museum STAAL in Almen
  • 14 augustus – Flipje en Streekmuseum Tiel
  • 21 augustus – Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg
  • 28 augustus – Slot Loevestein (aanmelden vereist)
Kijk hier voor meer informatie.