Nieuws

Visbedrijf baalt: duizenden kreeften uit Ede dood door onkunde

Ramona de Waard zorgt thuis voor de kreeften.
Ramona de Waard zorgt thuis voor de kreeften. © Omroep Gelderland
EDE - Van de ruim 12.000 Amerikaanse rivierkreeften die in de Proosdijvijver in Ede zijn gevangen, heeft maar een derde het overleefd. Dat zegt het visbedrijf in Lekkerkerk dat de kreeften aan restaurants of de groothandel levert. "De meeste zijn dood, ik heb er niets meer aan. Het is vissenvoer."
Ramona de Waard runt het bedrijf samen met haar man. Ze vertelt dat van de ongeveer 450 kilo kreeft, maar 150 kilo is overgebleven. "De rest is dood aangekomen of al snel dood gegaan. Dode dieren moeten onmiddellijk uit de bakken worden gehaald om de andere dieren gezond te houden."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Visbedrijf baalt: duizenden kreeften uit Ede dood door onkunde

Delicate dieren

De visservrouw zorgt thuis voor de kreeften, die zich in grote bakken met leidingwater schoon zwemmen voordat ze weer op transport gaan. Ze weet precies wat er is misgegaan met de Amerikaanse rivierkreeften uit Ede.
"Ze zijn te vaak vastgepakt. Van de fuik naar een bak, en weer naar een andere bak en dan weer opgepakt om gemeten te worden. Daar kunnen ze niet tegen. Ze hebben wel lelijke scharen, maar het zijn delicate dieren", legt Ramona uit.
Waarschijnlijk zijn er ook veel kreeften beschadigd geraakt omdat ze onderin de bak hebben gelegen. Geplet door soortgenoten die later in de bak zijn gekomen, vermoedt ze.

Gezond naar het restaurant

Als haar man Jan kreeften vangt, gaan ze rechtstreeks vanuit de fuik in de bun. Dat is een waterbak met vers rivierwater aan boord van de boot. "Dan worden ze op zijn hoogst hier thuis nog een keer voorzichtig vastgepakt, maar dat is het dan ook. Meer moet je die dieren niet laten meemaken. Dan blijven ze gezond en kunnen ze naar het restaurant."
Er gaat op deze manier zoveel handel verloren
Het doet Ramona en haar man pijn dat de kreeften niet op de juiste manier gevangen en vervoerd worden. "Er gaat op deze manier zoveel handel verloren. Ik kan elke week wel 500 kilo kreeft verkopen, maar ik heb het niet. Ik kan niet aan de vraag voldoen, moet vaak nee verkopen. Ook tegen restaurants uit Ede heb ik dat helaas moeten zeggen. En dan is het moeilijk te accepteren dat er zoveel kreeften verloren gaan."

Erg in trek bij consumenten

Een kilo kreeft levert ongeveer een ons vlees op. Vlees dat erg in trek is bij consumenten en daarom bij restaurants. Ramona denkt dat als de zaak goed aangepakt wordt er veel vaker en beter aan de vraag voldaan kan worden.
"En dan pakken we de plaag die de dieren vormen ook nog op een goede manier aan. Watertjes regelmatig bevissen levert een aanvaardbare kreeftenstand en een lekker maaltje op. Aan ons zal het niet liggen", aldus de vissersvrouw.