Nieuws

CDA-congres achter regeerakkoord

CDA-congres achter regeerakkoord
In de Rijnhal in Arnhem heeft het CDA-congres ingestemd met het regeer- en gedoogakkoord.
ARNHEM - In de Rijnhal in Arnhem heeft het CDA-congres ingestemd met het regeer- en gedoogakkoord.
68 procent van de ruim 4000 leden die hun stem uitbrachten, stemden voor. De fractie neemt volgende week een besluit over het minderheidskabinet van CDA en VVD, dat wordt gedoogd door de PVV.
Prominenten als Van Agt, Veerman en Hirsch Ballin stemden tegen, onder anderen De Hoop Scheffer, Donner en Eurlings waren voor. Het Kamerlid Kathleen Ferrier zei dat ze tegenstander blijft van samenwerking met de PVV. "Een kabinet met gedoogsteun van de PVV is niet goed voor het land en niet goed voor het CDA." Haar collega Ad Koppejan, die net als Ferrier moeite heeft met de samenwerking, zei dat de uitspraak van het congres voor hem zwaar weegt.

Oproep Verhagen

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen riep het congres geëmotioneerd op zich achter de akkoorden te scharen. "Weglopen van verantwoordelijkheid hoort niet bij ons. Uitgaan van onze kracht en ons geloof: dat hoort bij ons! Onze schouders eronder, besturen en Nederland beter maken. Daarom zeg ik: ja, laten we het gaan doen. Voor het CDA en iedereen in Nederland."
Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard constateerde eerder hoofdschuddend dat er veel boe-geroep vanuit de zaal kwam als leden wilden beargumenten waarom ze tegen het akkoord zijn.

Prominenten

Oud-premier Piet de Jong (95) uit Apeldoorn, zei dat hij "hoezeer me het ook spijt, volstrekt tegen deze overeenkomst" is. "De godsdienstvrijheid voor islamieten is verkocht."
Voormalig minister-president Dries van Agt uit Heilig Landstichting is ook tegen. "Het gaat me zeer aan het hart dat het CDA zich dreigt te verbinden aan de PVV." Van Agt zei wel dat hij lid blijft van het CDA.

Demonstraties

Enkele tientallen mensen voerden actie bij de Rijnhal. Actievoerders hingen spandoeken op, met daarop teksten als 'CDA Klapvee', 'Vrijheid ja, PVV nee' en 'Sie haben es gewusst'. Muzikanten van onder meer het Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, die betoogden tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur, deelden aan wachtende congresgangers folders en brieven uit.
Bij de Rijnhal stond een groot tv-scherm, waarop steeds hetzelfde filmpje werd afgedraaid. Daarin zei Wilders dat het CDA staat voor 'Christenen Dienen Allah'. Hij deed de uitspraak tijdens de algemene beschouwingen van 2009.

Journalisten

Voor het congres was veel belangstelling vanuit de media. Niet minder dan 300 journalisten lieten zich registreren, onder wie dertig buitenlandse journalisten. Onder meer Duitse, Turkse, Belgische en Zwitserse journalisten zijn naar de Gelderse hoofdstad gekomen.

Zie ook: