Nieuws

'Wilde zwijnen voeren betekent hun doodvonnis'

Zwijnen voeren op de Veluwe is geen goed idee.
Zwijnen voeren op de Veluwe is geen goed idee. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - "Mensen die wilde zwijnen voeren, zorgen uiteindelijk voor hun doodvonnis." Dat zegt de organisatie Veluwe op 1. De samenwerkingsorganisatie, waarin natuurbeheerders, recreatieondernemers en ambtenaren zitten, wil het publiek uitdrukkelijk waarschuwen om niet te voeren. De organisatie benadrukt dat via posters en folders die worden uitgedeeld.
Veluwe op 1 heeft al vaker gewaarschuwd tegen het voeren van zwijnen. Toch brengt ze het thema weer onder de aandacht, met het begin van de vakantie voor de deur.

Drukker dan ooit

Mede door de coronacrisis is het deze zomer drukker dan ooit op de Veluwe. Veel toeristen vinden het prachtig om tijdens de schemering nog even naar de wilde zwijnen te kijken, die zich dan goed laten zien. Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, maar veel toeristen lokken de zwijnen met eten, zoals koekjes en brood. Dat is niet de bedoeling, zegt Veluwe op 1.
"De zwijnen gaan de auto's dan associëren met voedsel", zeggen natuurbeheerders. "De zwijnen lopen de weg op en zo ontstaan er aanrijdingen."
Zwijnen weten heel snel waar eten te halen valt. Op sociale media gaan tal van foto's en filmpjes rond van mensen die omringd zijn door een groep zwijnen. Dat lijkt leuk, maar is levensgevaarlijk, waarschuwt Veluwe Op 1. Eerder maakte de organisatie al een video over dit onderwerp.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder:

Agressief

De zwijnen kunnen zelfs agressief worden tegen toeristen die geen voer bij zich hebben. "Een wild zwijn kan zomaar aanvallen en ernstige verwondingen veroorzaken. Ook vallen de zwijnen wandelaars lastig die helemaal niet van plan zijn om de dieren te voeren", zegt Veluwe op 1. Een aanval kan ernstige gevolgen hebben. Bovendien moeten zwijnen die agressief zijn - of juist heel tam - worden afgeschoten. Het voeren van de beesten leidt dus uiteindelijk tot het doodvonnis.
Volgens Wildbeheereenheid Gelderland is er op de Veluwe plaats voor ongeveer 1100 dieren, maar er lopen er op dit moment zo'n drieduizend rond. Dat komt doordat de dieren de winter goed hebben overleefd en in het voorjaar veel biggen kregen.

Zie ook: