Achterhoek / Stedendriehoek

Deze dames van boven de 50 willen vooral 'niet zeuren'

Red Hat Society Apeldoorn - de Bezige Appel Bijtjes.
Red Hat Society Apeldoorn - de Bezige Appel Bijtjes. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Paarse kleding en een rode hoed. Vrouwen van boven de 50 jaar kunnen lid worden van ‘The Red Hat Society’. Deze beweging ontstond in 1998 in de Verenigde Staten. Het doel is gezellig samenzijn, het aanmoedigen van het maken van plezier, frivoliteit, creativiteit en vriendschap in de middelbare leeftijd en daarna.
De naam komt uit de beginregels van het gedicht ‘Warning’ van Jenny Joseph: "When I am an old woman I shall wear purple. With a red hat that doesn't go and doesn't suit me." Of in het Nederlands: 'Wanneer ik oud ben ga ik paars dragen. Met een rode hoed die er niet bij past en me niet staat'.
De belangrijkste uitgangspunten van de ‘society’ zijn 'vrijheid blijheid' en vooral ‘niet zeuren’. Ook in Apeldoorn is er een ‘chapter’; een afdeling van de rode hoedenverenging, die zich de Bezige Appel Bijtjes noemt.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Deze dames van boven de 50 willen vooral niet zeuren - Van Gelders Grijs
Bij hun inauguratie kiezen de leden allemaal een adellijke naam. De voorzitster is de Queen. En in Apeldoorn heet vanwege de bijtjes, de Queen Bee. “Natuurlijk is er ook plaats voor het delen van lief en leed”, vertelt Queen Bee Elisabeta (72) aan Jochem van Gelder in het programma Van Gelders Grijs. “Dat is ook geen zeuren. Maar we komen vooral bij elkaar voor de gezelligheid.” De society heeft dus geen doel of nut. De 'red hatters' maken lol en doen vooral niet moeilijk.

Conventie

De dames konden de afgelopen anderhalf jaar niet veel meer dan samen wandelen door alle coronabeperkingen. Nu er weer meer kan verheugen ze zich op nieuwe ‘sjalotjes’, zoals de gezamenlijke uitjes genoemd worden. En voor 2022 zijn er plannen voor het organiseren van een conventie: een bijeenkomst voor 300 red hatters in het hele land.
De tekst gaat verder onder de foto.
Tunnus Gierpet.
Tunnus Gierpet. © Omroep Gelderland
Op zijn boerenklompen en met pet is Tunnes Gierpet (70) minder adellijk in voorkomen dan de red hatters. Maar ook hij kan zich helemaal vinden in het ‘niet zeuren’ van de dames. “Je moet gewoon schik maken, lekker flauwekul.”
Het lol maken en andere mensen aan het lachen maken doet hij al zijn hele leven. “Als we allemaal schik hebben, en we lachen allemaal met elkaar, dan hebben we ook geen ruzie.”
Bekijk hieronder de hele uitzending van Van Gelders Grijs.
Van Gelders Grijs - Seniore vrouwen Red Hat Society in Apeldoorn