Nieuws

Vrouw bekent megaroof uit bejaardenhuizen

ARNHEM - Met de aanhouding van een 31-jarige vrouw heeft de politie zeker 400 tot 500 diefstallen opgelost.
De vrouw werd eind juli aangehouden en heeft bekend dat ze door het hele land bejaarden heeft bestolen van sieraden. Vanavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Van veel sieraden is de eigenaar nog niet getraceerd en daarom wordt binnenkort in Apeldoorn een kijkdag georganiseerd.
De 31-jarige insluipster maakte onder andere slachtoffers in Doetinchem, Eibergen, Groenlo, Varsseveld en Apeldoorn. De vrouw sloeg ook buiten Gelderland toe, zoals in Almelo, Hengelo, Enschede Rijssen, Delden, Schoonebeek, Coevorden, Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam, Emmen, Bussum, Zandvoort, Laren.
Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff over de insluipster

Werkwijze

De vrouw wisselde niet alleen van bejaardenhuizen, maar ook vaak van haarkleur en soms van haardracht. Ze liep vooral de wat oudere bejaardenhuizen binnen. De moderne, beter beveiligde woon-zorgcomplexen liet ze links liggen. Uit onderzoek is gebleken dat ze vooral op de dinsdagen en zondagen aan de slag ging en vaak tussen 12.00 en 14.00 uur. Een tijd waarop het over het algemeen, in verband met de lunch, vrij rustig is in de tehuizen.
In het complex zelf deed ze zich voor als bezoekster, maar als ze aanklopte vaak als medewerkster. Ze had altijd wel een goede smoes paraat als iemand haar aansprak of wat vroeg. Ze bezocht daar alleen bejaarde dames en heeft dus (vermoedelijk) nooit een man bestolen.
Zij reed altijd met haar auto naar de bejaardenhuizen. Eerst in een zwarte Opel Meriva en vanaf begin juli van dit jaar reed ze in een grijze Ford Mondeo.

Verdachte opgepakt

De vrouw liep eind juli tegen de lamp na een insluiping in een verpleegtehuis in Delden. De politie onderzoekt misdrijven die in de laatste twee jaar zijn gepleegd, maar mogelijk is de vrouw al langer actief. De vrouw had het gemunt op oude, soms dementerende, vrouwen. Slachtoffers hebben mogelijk niet door dat ze zijn bestolen.

Herkent u uw sieraden?

In de woning van de verdacht is een groot aantal sieraden aangetroffen. De duurdere juwelen werden meteen doorverkocht aan een heler/opkoper. Ook die is aangehouden en gehoord. De politie heeft de herkomst van ongeveer 400 nog niet weten te traceren. Een aanzienlijk deel daarvan moet een hoge emotionele waarde hebben voor de slachtoffers. De politie heeft daarom de volgende 150 foto's ter beschikking gesteld.
(voor app-bezoekers: de foto's zijn alleen te bekijken via gld.nl)

Politie organiseert kijkdag

De politie wil graag in contact komen met de eigenaren. Op 5 september wordt in het politiebureau van Apeldoorn (Europaweg 79) een kijkdag georganiseerd voor mensen die denken dat ze slachtoffer zijn van deze vrouw. De officier van justitie bepaalt uiteindelijk of de sieraden aan iemand worden teruggegeven. Omdat dit enige tijd kost, zal dat niet al op de kijkdag zelf gebeuren.

Reacties

Als u denkt ook slachtoffer te zijn of meer informatie wilt hebben over de kijkdag en de voorwaarden kunt u bellen met het gratis nummer 0800-6070.