Nieuws

Gelders ICT-bedrijf na cyberaanval: 'Problemen voor klanten maandag nog niet voorbij'

Een ICT-bedrijf uit Waardenburg heeft honderden klanten gewaarschuwd dat hun computers geïnfecteerd kunnen zijn met ransomware
Een ICT-bedrijf uit Waardenburg heeft honderden klanten gewaarschuwd dat hun computers geïnfecteerd kunnen zijn met ransomware © Soumil Kumar (via Pexels
WAARDENBURG - In Nederland zijn mogelijk ook honderden bedrijven slachtoffer van een grote internationale cyberaanval die dit weekend wereldwijd computers plat legt. Het gaat in ieder geval óók om klanten van ICT-bedrijf VelzArt in Waardenburg. Die kunnen zeker maandag nog niet allemaal weer normaal aan het werk, vreest het bedrijf.
Het Waardenburgse bedrijf VelzArt heeft honderden klanten. Die zijn inmiddels gewaarschuwd dat hun computers geïnfecteerd kunnen zijn, vooral als ze hun systemen vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur aan hadden staan. Ze krijgen het advies hun systemen voorlopig niet aan te zetten.
VelzArt begrijpt dat alle klanten maandag weer operationeel willen zijn, qua server en werkplekken. Maar: "We gaan niet aan al deze wensen kunnen voldoen, helaas moeten we op dit moment zo reëel zijn", schrijft het bedrijf.
De aanvallers wisten hun schadelijke software te verspreiden via programma's van Kaseya. ICT-bedrijven gebruiken die software om computersystemen van klanten op afstand te beheren.