Nieuws

Kijk hoe Rosalie in één minuut een reusachtige wand opfleurt

Rosalie de Graaf aan het werk in Oss.
Rosalie de Graaf aan het werk in Oss. © Rosalie de Graaf
OSS - Maandenlang werkte ze eraan, Rosalie de Graaf uit Doesburg. In haar eentje toverde de 21-jarige een enorme blauwe wand in Oss om in een gigantisch kunstwerk van 700 vierkante meter. Vrijdag zat haar klus erop.
De blauwe wand is een begrip in Oss. Iedereen in de stad kent het gevaarte. De wand werd begin jaren zeventig tegen de fabrieksmuur van Organon geplaatst. Rosalie: “Veel mensen komen naar me toe en vertellen dat ze hier hebben gewerkt. Ze voelen zich verbonden met het bedrijf en met de wand. Het is een opvallend object waar elke dag heel veel mensen voorbijkomen.”
Sinds eind april zien ze Rosalie aan het werk. Met een overall, een mondmasker, een afbeelding op haar telefoon en heel veel spuitbussen. De wand is hoog en daarom staat ze in een hoogwerker die ze zelf met veel gemak bedient. “Ik heb een hoogwerkerscertificaat!”, zegt ze enthousiast. Rosalie is een 'street artist', een kunstenares die met spuitbussen afbeeldingen op de wand spuit. “Er zijn bijna alleen mannen in deze wereld. Het is relatief uniek wat ik doe.”
Een muurschildering in één minuut. De tekst gaat verder onder de video
Een muurschildering in één minuut. Bron: www.unique-live.nl

Leuke reacties

De Ossenaren kiezen eerder dit jaar voor haar ontwerp. Zij mag ‘hun’ blauwe wand onder handen nemen. Maanden duurt het want bij elk regenbuitje moet Rosalie weer even stoppen. Stukje bij beetje ziet Oss haar ontwerp op de wand tevoorschijn komen. Mensen stoppen om foto’s te maken. “Ik krijg veel leuke reacties. Ze toeteren. Of kinderen geven een applaus als ze voorbijkomen van school. Ze komen zelfs worstenbroodjes en appelflappen brengen.”

Trots van Oss

Rosalie begon aan de klus in opdracht van MSD, maar inmiddels is de locatie weer in handen van Organon en die wilde de muurschildering maar wat graag hebben. 'Trots van Oss' gaf Rosalie haar werk als titel. “Je ziet drie mensen op de schildering. Ze staan symbool voor de ontwikkeling, productie en onderzoek van medicijnen. Het bedrijf Organon staat bekend om de anticonceptiepil. Die staat centraal. Je ziet bloemetjes en bijtjes, vruchtbaarheidsbehandelingen, organen. Je ziet steeds nieuwe dingen. Het is een heel drukke schildering.”
Rosalie ziet zichzelf als een ‘meisje uit de Achterhoek’. De afgelopen maanden staat ze elke dag om 6 uur op om daarna naar Oss te rijden. Dat is nu voorbij. “Ik vind het leuk dat ze houdoe zeggen hier. Ik heb de sfeer wel geproefd hier. Het is wel vergelijkbaar met de Achterhoek."
De wand wordt over een aantal jaren vervangen. Zeker is dat Oss en omgeving de muurschildering nog een aantal jaren kunnen bekijken. "Ik ben supertrots. Helaas is het een tijdelijke wand. Later kan ik niet - als ik kinderen krijg - laten zien wat ik gemaakt heb. Maar er zijn foto’s en video’s. Het is een prestatie waar ik trots op ben.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!