Nieuws

FNV waarschuwt STOER na ‘slechte start’

FNV waarschuwt STOER na ‘slechte start’
FNV waarschuwt STOER na ‘slechte start’ © REGIO8
DOETINCHEM - Vakbond FNV maakt zich zorgen over de manier waarop STOER de taken in het sociale domein uitvoert voor Oude IJsselstreek. De vakbond heeft het gevoel dat de sociale dienst inwoners zonder werk een worst voorhoud met hun beeld dat iedereen een dienstverband zal krijgen.

“STOER zou het heel goed doen, maar in mijn ogen doet STOER het niet zo goed”, zegt Bianca Wilke Besselink namens de FNV. Ze ontving sinds de start van de opvolger van Laborijn in totaal zes klachten van mensen die zich misleid voelen. “Ik heb een lid die bij een school heeft gewerkt en allerlei klusjes heeft gedaan”, zegt de FNV’er. “Van conciërgewerk tot aan administratief medewerker. Gratis, zonder contract, maar wel steeds horen of je nog een uurtje extra kan blijven. Ik vind dat misbruik maken van.” Wilke Besselink schetst een beeld dat mensen worden afgescheept met een stagecontract van enkele maanden: “Ze laten dat maar doorlopen en doorlopen en mensen krijgen er geen baan bij.”
Sinds begin dit jaar is STOER actief als opvolger van sociale dienst Laborijn. De directeur herkent zich niet in de geschetste situatie van de FNV. “De ambitie is altijd die betaalde baan, dat is het perspectief, daar willen we naartoe werken”, zegt Hans Schirmbeck. “Ik ken het geval niet waar de FNV op doelt, maar het zou kunnen zijn dat die stage tot doel had om in vast omgezet te worden en dat dat niet gelukt is. Dan is aan ons de opdracht om te kijken wat we dan moeten doen. En dan gaan we met de inwoner samen kijken welk alternatief we kunnen bedenken.”

‘Ik schrik ervan’

De FNV waarschuwt dat de gemeente weer zou kunnen vervallen in de bloemvouwaffaire, onbetaald productiewerk. “Ik schrik ervan dat de FNV dat denkt”, zegt directeur Schirmbeck. “Wij zijn regelmatig met de FNV in gesprek en ze weten precies wat onze ambities zijn. Die gedachte, sorry hoor, ik herken het niet. Het is flauwekul. Wij zijn op zoek naar goed werk voor mensen. De bloemenvouwaffaire, waar makkelijk op teruggegrepen wordt, daar willen we niks mee te maken hebben.”
Cao aan einde van het jaar
Wilke Besselink heeft ook zorgen over het niet uitvoeren van de cao. Schirmbeck verzekert dat STOER nog altijd voornemens is om alle inwoners die op dit moment niet aan het werk zijn een baan te bezorgen of zelf in dienst te nemen, maar dat dit momenteel nog niet mogelijk is: “Omdat STOER nog niet helemaal klaar is, maar we verwachten dat tegen het einde van het jaar. Dan is de cao een mooie uitkomst en hebben we een mooi arbeidsvoorwaarden pakket voor ze.”

Onprettig gesprek

Wilke Besselink ervaarde de gesprekken met STOER en Oude IJsselstreek tot nu toe als onprettig, toch blijven de partijen wel met elkaar in gesprek volgens Schirmbeck. “Sterker nog, ik heb dinsdag contact gehad met een bestuurder van de FNV”, zegt de directeur van STOER. “We hebben afgesproken dat we elkaar binnen twee weken weer spreken, onder andere over de situaties die worden geschetst.”
Foto: REGIO8
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!