Nieuws

Slachthuis Epe dicht na misstanden

Uit undercoverbeelden van Varkens in Nood bleek dat de dieren mishandeld werden.
Uit undercoverbeelden van Varkens in Nood bleek dat de dieren mishandeld werden. © Varkens in Nood
EPE - Slachthuis Gosschalk in Epe gaat voorlopig dicht na misstanden. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten. Begin deze week bleek uit undercoverbeelden dat medewerkers van het slachthuis varkens en koeien mishandelden.
De werkzaamheden in het slachthuis mogen vrijdag nog worden afgerond. Vanaf zaterdag blijven de deuren volledig gesloten. Nadat er naar aanleiding van de misstanden begin deze week een verscherpt toezicht kwam, zijn daarna nog weer nieuwe overtredingen met betrekking tot het dierenwelzijn geconstateerd. Daarop werd tot volledige sluiting besloten.
"Ze stonden onder verscherpt toezicht en dan verwacht je dat het goed gaat", zegt een woordvoerder van de NVWA. "Maar dan zijn er toch nog weer dingen fout gegaan. Wat dat precies is daar gaan we niet op in. Daarnaast hebben we ook nog meer beelden van de misstanden te zien gekregen. De combinatie van deze zaken heeft geleid tot de sluiting."
Het slachthuis kan pas weer in gesprek met de NVWA over het oppakken van het werk als het eerst met een gedegen plan van aanpak komt.
Bekijk hier de reactie van de NVWA:
De NVWA heeft de slachterij in Epe tijdelijk gesloten.

Einde samenwerking

Nadat de undercoverbeelden die dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood maakte in Epe naar buiten kwamen, zegden afnemers McDonald's en Boni de samenwerking met Gosschalk op. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) riep dinsdag al op tot sluiting van het slachthuis.
Het slachthuis is zelf niet bereikbaar voor commentaar.
Zie ook: