Achterhoek / Gelderse Vallei / Rijk van Nijmegen / Achterhoek / Rivierengebied / Noord-Veluwe

Plannen voor windmolens vangen steeds meer tegenwind

Inwoners van Beuningen protesteren tegen de komst van windmolens.
Inwoners van Beuningen protesteren tegen de komst van windmolens. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Ze waren al niet bepaald populair, maar de laatste weken lijken windmolens steeds meer tegenwind te krijgen. Links en rechts zorgt verzet tegen molens hoger dan 240 meter ervoor dat gemeenten bakzeil halen.
In Beuningen wordt vanavond gepraat over de plaatsing van vijf molens van 245 meter hoog. Maar het college heeft al aan de gemeenteraad geadviseerd dat besluit uit te stellen vanwege een uitspraak van de Raad van State.
Die bepaalde woensdag dat gemeenten veel meer moeten kijken naar de gevolgen voor de omgeving bij het plaatsen van windmolens. Daarmee loopt het windmolenpark in Beuningen in elk geval vertraging op.
Bekijk hier de video over het windmolenpark in Beuningen. De tekst gaat eronder verder.
Plannen voor windmolens vangen steeds meer tegenwind
Ook in Bronckhorst werd vorige week gesproken over windmolens, maar die raadsvergadering werd gestaakt door verbindingsproblemen. De vergadering gaat vanavond verder, maar ook daar lijkt de plaatsing van windmolens ver weg. Diverse raadsfracties vragen om uitstel of verder onderzoek.

Windmolens in Culemborg van de baan

Beuningen en Bronckhorst staan niet alleen. Eerder dit jaar werd een park van zes windmolens van 270 meter hoog in Culemborg al afgeschoten door de gemeenteraad. Ook in Zutphen, Aalten en Buren gebeurde iets dergelijks. En de provincie bepaalde dit jaar ook dat windmolens op de Hoge Veluwe taboe zijn. Dat heeft te maken met een zeldzame roofvogel: de wespendief.
Daarmee lijkt de verduurzaming van Gelderland steeds verder uit zicht te raken, want ook de pogingen om woningen gasvrij te maken verlopen erg moeizaam. Vorig jaar gebeurde dat bij ruim 700 gebouwen, terwijl dat er het jaar ervoor nog honderd meer waren. Onze provincie loopt nog steeds fors achter op de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn.

Zie ook: