Nieuws

Lampenfabriek in Winterswijk verhuist: bijna 100 banen weg

De fabriek van Signify in Winterswijk.
De fabriek van Signify in Winterswijk. © Signify
WINTERSWIJK - Signify, het vroegere Philips Lighting, gaat haar lampenfabriek in Winterswijk definitief verhuizen naar Polen en Hongarije. Het personeel, 79 vaste- en 15 tijdelijke medewerkers, is hier donderdag van op de hoogte gesteld.
“Het spreekt voor zich dat dit een bijzonder moeilijke beslissing is geweest”, reageert Leo Schouten, manager bij Signify in Winterswijk. “We zijn ons nu vooral bewust van de impact die dit heeft op onze medewerkers."
Signify voelt zich genoodzaakt om in een snel veranderende en competitieve markt de engineering en productie van op maat gemaakte verlichtingsarmaturen voor de Europese markt te verplaatsen. “Wij gaan ons uiterste best doen om onze competente medewerkers te begeleiden van werk naar werk en studiemogelijkheden aan te bieden.”

'Heel bitter'

De armaturenfabriek is nog de enig overgebleven productievestiging van Philips in Oost-Nederland en heeft de afgelopen jaren al meerdere reorganisaties gehad. In 2017 verdwenen ook al 95 banen bij het bedrijf, doordat een deel van de serieproductie werd verplaatst naar het goedkopere Hongarije.
CNV Vakmensen noemt de definitieve verhuizing 'heel bitter' voor het personeel. "We hebben het hier over mensen met doorgaans lange dienstverbanden. En dus ook hogere leeftijden. Dat verkleint nogal de kans op een vervangende baan", zegt bestuurder Arjan Huizinga.
De onderneming gaat voor een dubbeltje eerste rang zitten
Hij stelt dat het bij het bedrijf om 'winstmaximalisatie' gaat. "De onderneming gaat voor een dubbeltje eerste rang zitten in Hongarije. In Piwa en Boedapest wordt de productie voortgezet die nu in Winterswijk wordt stilgelegd."
Volgens Huizinga ligt er een sociaal plan dat tot eind 2021 geldt. De vakbondsbestuurder wil er alles aan doen om de werknemers in Winterswijk 'ten volle hiervan te laten profiteren'. "Dat wordt nog best een klus."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!