Nieuws

Boerenacties op stapel na nieuw stikstofrapport

Eerder protest bij het provinciehuis in Arnhem.
Eerder protest bij het provinciehuis in Arnhem. © Persbureau Heitink
DEN HAAG - Verschillende boerenactiegroepen willen volgende week woensdag demonstreren. Een rapport over het stikstofbeleid dat deze donderdag is gepresenteerd, is bij veel boeren in het verkeerde keelgat geschoten.
De demonstraties zijn gepland voor Den Haag en er worden ook regionale protesten verwacht. De onvrede over het stikstofbeleid is er al langer, maar het nieuw stikstofrapport wakkert die onvrede verder aan. In het rapport staat dat stikstofwinst vooral in de Gelderse Vallei kan worden behaald.
Dat is een gebied met veel landbouw en volgens deskundigen is daar ingrijpen effectief. Een reductie van 66 procent van de stikstofuitstoot bij boeren zou een belangrijke sleutel zijn van de oplossing.
Dat zou betekenen dat 'piekbelasters' worden opgekocht en intensieve veehouderij verdwijnt. Technologische oplossingen zijn volgens de deskundigen onvoldoende. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) noemt dat 'uitrookbeleid.'
De protesten woensdag zijn op verschillende locaties. Agractie gaat naar Den Haag en FDF wil regionaal gaan protesteren, waar is nog niet duidelijk.