Instellingen

Wietproef gaat pas later van start, telers hebben tijd nodig

De wietproef is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
De wietproef is voor onbepaalde tijd uitgesteld. © Piqsels
ARNHEM - De start van de wietproef in tien Nederlandse steden, waaronder Arnhem en Nijmegen, is uitgesteld. De bedoeling was dat het experiment met legale levering, inkoop en verkoop van cannabis in september of oktober zou starten. Maar dat gaat niet lukken, stelt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad.
In een overleg van de tien burgemeesters van de deelnemende steden en de ministers van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid werd duidelijk dat een start van het experiment in september niet haalbaar is. De ministers konden op dat moment ook niet aangeven wanneer dat wel het geval zou zijn. Dat zou mede komen doordat telers meer tijd nodig hebben om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.
Er zijn ondertussen, na een strenge selectie, telers uitgekozen die meedoen aan de proef. Als die voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment wordt een nieuwe startdatum gekozen. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk. De ministers van Justitie en van Volksgezondheid houden de burgemeesters op de hoogte, aldus burgemeester Marcouch.

'Situatie is risicovol'

Op dit moment kopen coffeeshops wiet illegaal aan de achterdeur. Dat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. Met de proef moet dat anders worden. "Die situatie van nu is risicovol", zei de Arnhemse burgemeester eerder. "In een legale en gesloten keten wordt de kwaliteit van de cannabis en hennep gecontroleerd en is de aanvoer geregeld.'
Het experiment zal na de start vier jaar gaan duren.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!