Nieuws

Wageningen ruilt bedrijventerrein in voor zonnepark

Een zonnepark.
Een zonnepark. © archief Pixabay
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft concrete plannen om een nieuw zonnepark aan te leggen bij de Afweg. Het stuk grond ter grootte van zo'n zes voetbalvelden ligt aan de zuidwestkant van de stad. Het terrein stond jarenlang op de nominatie om bedrijvenpark te worden. Maar nu kiest de gemeente ervoor om er duurzame energie op te wekken.
Het terrein van 4,35 hectare is het tweede zonnepark dat Wageningen op korte termijn wil realiseren. In het najaar wordt er aan de Haarweg een zonnepark van 5,5 hectare gebouwd. Wageningen heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Nog twee plekken

Behalve de Afweg en de Haarweg zijn er nog twee Wageningse terreinen waar in de toekomst mogelijk zonne-energie wordt opgewekt. Het college van B en W heeft inmiddels een 'principe besluit' afgegeven voor een zonnepark van 6,6 hectare bij het Business & Sciencepark.
Datzelfde geldt voor een zonnepark van 1 hectare aan de Keijenbergseweg in Wageningen-Hoog. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente zitten er aan beide locaties nog veel haken en ogen. Zo moet het participatieproces met omwonenden nog worden doorlopen.

In de klei

Volgens wethouder Peter de Haan heeft de Groningse ontwikkelaar Solarfields samen met de omwonenden van de Afweg in de klei gestaan. "De omwonenden willen zelf het beheer van het groen gaan doen. Zo komen er langs het zonnepark hagen en fruitbomen te staan. Dat ziet er goed uit. Ik ben blij dat het zo wordt opgepakt." De Haan denkt dat de bewoners blij zijn dat ze nu tegen een groen omheind zonnepark gaan aankijken in plaats van tegen bedrijfspanden.
Belangenorganisatie Mooi Wageningen is niet tegen de locatie voor het zonnepark aan de Afweg. Maar voorzitter Joost Reijnen wil het belang van de biodiversiteit bij de gemeente wel op het hart drukken. "Er moet voldoende kwaliteitsgroen worden aangelegd. Daarbij kan je onder andere denken aan kruidenvegetatie voor insecten. Ook moet je als gemeente zorgen dat de grond wat nattig blijft."

Wageningse energiecoöperatie

Ook ziet Reijnen graag dat de inwoners van Wageningen zich kunnen inkopen in het zonnepark en op die manier financieel kunnen meeprofiteren. "Zo krijg je een energiecoöperatie waar je als Wageninger zelf lid van bent", legt hij uit. Volgens Reijnen kijk je dan anders tegen een zonnepark aan dan wanneer zo'n park volledig eigendom is van een investeringsmaatschappij.

Geen zorgen om piekbelasting

Wageningers hoeven zich volgens wethouder De Haan geen zorgen te maken over zogenoemde piekbelasting van het stroomnetwerk. Daarvan is sprake wanneer op zonnige dagen zo veel stroom wordt opgewekt dat er stroomstoringen ontstaan. "Dat komt omdat we twee jaar geleden een tweede onderstation hebben aangelegd op de Wageningen Campus. Er is voldoende ruimte op het stroomnetwerk van netbeheerder Liander."
Door de aanleg van dit tweede onderstation kunnen mogelijk ook de plannen voor een vijfde zonnepark op Wagenings grondgebied uit de ijskast. De gemeente wil nu opnieuw kijken naar het terrein van de oude vuilstort aan de Keijenbergseweg.
Wethouder De Haan: "Dat viel ooit af omdat de kosten te hoog werden om een ondergrondse kabel te trekken naar het onderstation bij de Nude." Deze kosten gaan aanzienlijk omlaag omdat de campus een stuk dichter bij de Keijenbergseweg ligt.

Omgevingsvergunning

Als het aan de wethouder ligt, wordt het zonnepark aan de Afweg over anderhalf jaar opgeleverd. Daar zou het dan 30 jaar lang energie opwekken. Op dinsdag 13 juli neemt de Wageningse gemeenteraad een besluit over een 'verklaring van geen bedenkingen'.
Bij goedkeuring kan de wijziging van de omgevingsvergunning versneld worden doorlopen. De plannen liggen dan tussen half augustus en half september ter inzage.