Arnhem en omstreken / Achterhoek

Geitenhouders: voortdurende geitenstop rigide en niet rechtvaardig

Geitenhouders: voortdurende geitenstop rigide en niet rechtvaardig
Geitenhouders: voortdurende geitenstop rigide en niet rechtvaardig © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is niet rechtvaardig om de geitenstop nog jaren ongewijzigd te laten voortduren. Dat zegt Jos Tolboom, voorzitter van de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij in reactie op het besluit van provinciale staten van Gelderland. De politici kozen er woensdag voor de geitenstop te handhaven.
In 2017 stelt de provincie de geitenstop in: er worden geen vergunningen meer afgegeven aan nieuwe bedrijven die geiten willen houden en bestaande bedrijven mogen niet verder groeien. Uit recent onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat desondanks het aantal volwassen melkgeiten in de provincie met 50 procent is toegenomen.
Tolboom noemt de geitenstop rigide. "Daarom doet de vakgroep een dringend beroep om de geitenstop stapsgewijs te versoepelen. Op een manier waarbij bedrijven die vanaf het begin al met de vingers tussen de deur zitten geholpen kunnen worden", stelt de voorzitter van de LTO vakgroep.

Geen uitzicht op afbouw stop

De SGP stelde voor een routekaart te ontwikkelen om, afhankelijk van de ontwikkelingen, te komen tot afbouwen van de geitenstop. Dat voorstel haalde het niet. De vakgroep betreurt dat. Gedeputeerde Peter Drenth zei daarover: "Dat geeft bepaalde verwachtingen en je weet niet of die waargemaakt kunnen worden."
Het RIVM doet onderzoek naar het verband tussen longontstekingen en andere longaandoeningen bij mensen die in de buurt van geitenstallen wonen. Drenth gaf aan versnelling van het RIVM-onderzoek te willen. De geitenhouders juichen dat toe. Tolboom: "Wij vinden het ook belangrijk dat het onderzoek snel afgerond wordt. Als sector willen we weten wat er speelt. Voor onszelf, voor onze gezinnen en medewerkers en voor onze omgeving. Collega-geitenhouders roepen we dan ook op om, waar mogelijk, medewerking te verlenen aan het onderzoek." De gedeputeerde heeft ook aangegeven met de sector te willen spreken. Op die uitnodiging gaan de geitenhouders graag in.

Dubbel gevoel

Omwonenden van geitenstallen, zoals Paul van der Krogt uit Gendt, zijn blij dat de geitenstop niet wordt opgeheven. Hij en anderen kampen al lang met longproblemen en vrezen dat de geiten daar de oorzaak van zijn. Net zoals ze vermoeden dat de dieren de oorzaak zijn van het hoger aantal longontstekingen in de omgeving van geitenhouderijen. De resultaten van het onderzoek van het RIVM worden pas op zijn vroegst eind 2024 verwacht. Van der Krogt heeft wel een dubbel gevoel bij de verlenging van de geitenstop.
"Ik ben blij met het besef bij provinciale statenleden dat gezondheid voor gaat. Ik ben blij dat de geitenstop overeind blijft, maar ik vind het ook nog wel spannend hoe zich dat gaat ontwikkelen. De afgelopen jaren hadden we ook een geitenstop en het breidt maar uit en het gaat maar door." Hij vreest net als omwonenden van geitenstallen in de Bommelerwaard dat naarmate de tijd vordert er voor steeds meer geitenhouders uitzonderingen gemaakt zullen worden om toch uit te kunnen breiden.

Zie ook: