Nieuws

Arbeidsmigranten als buren: 'Niet normaal wat wij in een jaar hebben meegemaakt'

ARNHEM - De douche van de buren stroomt over in hun meterkast. En de politie staat regelmatig op de stoep vanwege geluidsoverlast. De woonplek van Remco en Saskia in Arnhem is veranderd in een nachtmerrie, sinds het huis naast hen werd opgekocht door een pandjesbaas. Die verhuurt het door aan een uitzendbureau voor arbeidsmigranten. “De overlast is niet meer vol te houden.”
Het begon met eieren, bierblikken en ketchup gooien. Daarna stond er iemand voor hun tuinpoort over te geven. Het vuilnis wordt niet weggegooid, de kliko’s liggen aan de weg. Op het dak van het schuurtje ligt braaksel. Daar vliegen nu meeuwen. En niemand ruimt het op.
Dit is de nachtmerrie van Remco en Saskia en hun twee zoons. Twintig jaar woonden ze tevreden in de Arnhemse wijk Presikhaaf, een rijtjeshuis met aangrenzende tuintjes. Totdat vastgoedhandelaren Zandvliet & Verlouw het huis naast hen kochten. Remco en Saskia hebben hen nooit ontmoet. "Maar we zijn wel de dupe."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Tijdelijke Bulgaren en Roemenen als buren: 'Niet normaal'

Receptie van een slecht vakantiepark

Zandvliet & Verlouw verhuren het huis naast hen sinds vorig jaar aan uitzendbureau Flexcraft. Die gebruiken het voor vaak tijdelijke arbeidsmigranten. Ze werken onder meer in de vleessector. "Polen, Bulgaren of Roemenen: om de paar weken hebben we nieuwe buren."
Zien Remco en Saskia nieuwe mensen met koffers of vuilniszakken arriveren, dan kloppen die vaak kort daarna op hun raam. “Ze vragen naar de supermarkt, de huisarts of apotheek. Ze weten niet hoe het vuilnis werkt. Soms zetten ze de zakken zo op straat. Alsof we de receptie zijn van een slecht vakantiepark.”

Brand en water in de meterkast

Onlangs stond een vuilniszak in de achtertuin in brand. “De brandweer was er snel bij, maar het huis is niet brandveilig. Soms slapen er wel acht mensen. Er zijn schotten geplaatst, zodat er meer mensen kunnen slapen."
Daar kwam een lekkage bij. “Het water uit hun douche liep door onze meterkast.” Wat bleek? “Het doucheputje zat met een kilo haar verstopt." Remco en Saskia zochten contact met de wijkagent, vonden uit hoe het vastgoed duo heette en voor welk uitzendbureau de arbeidsmigranten werkten. Maar dat bracht ze niet dichterbij een oplossing.

Arbeidsmigranten de dupe

Remco vangt het water in de meterkast op, terwijl hij belt met het uitzendbureau. “Ik hoorde dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Vastgoedeigenaar Verlouw zegt dat hij geen zicht heeft op wat de huurders doen." Volgens Remco en Saskia doet hij niet veel om de situatie te verhelpen.
Het echtpaar gaat naar eigen zeggen inmiddels al maanden met hun klachten van het kastje naar de muur. Ze bellen het uitzendbureau, de vastgoedhandelaar of, als het de spuigaten uitloopt, met de politie. Ook zochten ze contact met verschillende loketten van gemeente Arnhem. “Iedereen toont begrip. Maar meer ook niet.”
Remco en Saskia willen een structurele oplossing: geen tijdelijke verhuur, maar gewoon goede buren met wie ze afspraken kunnen maken. “We willen rustig en veilig wonen.”

Schoenen en een hoofdkussen

Remco heeft inmiddels burn-outklachten. Saskia wil graag zo snel mogelijk verhuizen. Hun jongste zoon slaapt het liefst bij opa en oma. “Je voelt je gewoon in de kou gezet.”
Terwijl zij strijden voor een oplossing, zien ze ‘de meest armoedige types’ voorbijkomen in het huis naast hen. “Laatst vroeg iemand mij om schoenen”, zegt Saskia. “Een ander vroeg een hoofdkussen. Ook al is het legaal, het lijkt verdacht veel op moderne slavernij.”
De arbeiders die tijdelijk in het huis naast hen verblijven maken lange uren, zegt ze. “We hebben met ze te doen. Maar we vinden het ook erg voor onszelf. Wij kunnen niet meer rustig wonen.” Saskia en Remco geven de strijd niet op. Later vandaag volgt een tweede verhaal over hun gevecht.

Reactie

Uitzendbureau Flexcraft laat weten dat ze het voor Saskia en Remco heel vervelend vinden dat zij overlast ervaren. "En we begrijpen het gevoel van ‘van het kastje naar de muur’ gestuurd te worden. Het is complex, doordat er meerdere partijen bij betrokken zijn. Vanuit Flexcraft zijn we altijd bereid opnieuw het gesprek met Remco en Saskia aan te gaan."
Vastgoedeigenaren Zandvliet & Verlouw laten weten dat ook zij altijd in gesprek zijn gebleven en met overlast aan de slag zijn gegaan. Zij herkennen zich niet in het beeld dat Remco en Saskia aan hun lot worden overgelaten.
Wil je reageren? Of maak je iets vergelijkbaars mee? Mail dan naar research@gld.nl