Noord-Veluwe

Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten: 'Dit is smeerlapperij'

Ter illustratie
Ter illustratie © Pixabay
EPE - Slachthuis Gosschalk in Epe, dat deze week in opspraak raakte wegens ernstige mishandeling van varkens, moet zo snel mogelijk gesloten worden. Dat wil een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.
Demissionair landbouwminister Carola Schouten gaat nog deze week met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit overleggen hoe de wens van de Kamer gevolg kan krijgen.
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot drong er tijdens het wekelijkse Vragenuur op aan en kreeg bijval van onder andere VVD, CDA, PVV, PvdD, PvdA, SP en GroenLinks.
Varkens in Nood sloeg maandag alarm over slachthuis Gosschalk in Epe. Op videobeelden is te zien hoe medewerkers dieren gruwelijk mishandelen. Schouten noemde de beelden eerder al schokkend. Het slachthuis is onder verscherpt toezicht geplaatst.

'Smeerlapperij'

De Kamer vindt dat niet ver genoeg gaan. PVV-leider Geert Wilders noemt de praktijken 'smeerlapperij' waar onmiddellijk een einde aan moet worden gemaakt.
VVD'er Thom van Campen noemt de beelden 'weerzinwekkend' en 'onacceptabel'. Ook hij vraagt de minister gewoon maar eens een slot op de deur te zetten. CDA-Kamerlid Derk Boswijk merkt op dat dit ook in het belang is van bedrijven 'die het wel goed doen'.