Nieuws

Tekort aan vrijwilligers bij woonzorgcentrum door verhuizing

Vilente zoekt nieuwe vrijwilligers.
Vilente zoekt nieuwe vrijwilligers. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Woonzorgcentrum Overdal in Wageningen komt vrijwilligers tekort. Vanwege nieuwbouwplannen moesten begin juni 24 bewoners van Overdal, locatie in Oosterbeek, verhuizen naar Wageningen. De bewoners verblijven daar voor de duur van twee jaar op het terrein van Oranje Nassau's Oord, zodat op de locatie in Oosterbeek een nieuwe woonvorm gerealiseerd kan worden.
Het verhuizen had de nodige gevolgen voor de inzet van de vrijwilligers: "Van de vijftig vrijwilligers gingen er twintig mee naar de tijdelijke locatie. De anderen zijn veelal naar andere locaties in Oosterbeek gegaan voor hun vrijwillige inzet", laat vrijwilligerscoördinator Marc Willemsen van Vilente weten.
Op de tijdelijke locatie in Wageningen werkt Vilente al met het principe kleinschalig wonen, een woonvorm die ze op de locatie die gerealiseerd wordt, willen voortzetten: "We hebben vier afdelingen met ieder een eigen huiskamer. Alle vrijwillige inzet gaat vanuit die huiskamers gebeuren. Van koken tot creatief en van beauty tot wandelen. De vrijwilliger wordt gekoppeld aan een van de huiskamers en wordt lid van het informele zorgteam", aldus Willemsen.

Hoofd leegmaken

Marisca Meurs werkt inmiddels een aantal maanden als vrijwilliger bij Overdal en begeleidt de bewoners eens per twee weken tijdens de creatieve ochtend: "Het geeft mij heel veel energie en vooral de dankbaarheid van de bewoners is ontzettend leuk", vertelt Marisca.
Voor de 90-jarige mevrouw Eftrik zijn de ochtenden met Marisca goud waard. "Het maakt je hoofd, ze noemen het wel een beetje leeg, waarover je piekert. De tijd vliegt ook voorbij", zegt ze. Als het aan mevrouw Eftrik ligt, zou ze wel iedere week een creatieve ochtend willen. Of wandelen met een vrijwilliger, want daar houdt ze ook van.

Eenzaamheid

Mevrouw Eftrik is dan ook blij dat de activiteiten weer een beetje op gang komen: "We mochten met corona niet meer gezellig bij elkaar zitten, dat hebben we echt wel moeten missen", legt ze uit. Marisca beaamt dat als dit soort momenten met de bewoners er niet zouden zijn, eenzaamheid op de loer ligt: "De bewoners worden geprikkeld door de activiteiten, een beetje lopen, muziek maken. Dat maakt de mensen blij."

Vrijwilligers

Door de hulp van Gelderland helpt in te schakelen hoopt Vilente dat meer vrijwilligers zich aanmelden die wat voor de bewoners van Overdal willen betekenen, zodat ze nog meer kunnen genieten van verschillende activiteiten in de verschillende huiskamers.
Bekijk de video:
Overdal zoekt vrijwilligers - Gelderland Helpt
Wil je weten hoe jij kunt helpen? Ga naar de site van Gelderland helpt voor meer informatie!
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: