Noord-Veluwe

Medewerkers slachthuis schoppen, slaan en geven stroomstoten aan dieren

Ter illustratie
Ter illustratie © Pixabay
EPE - Medewerkers van slachthuis Gosschalk in Epe schoppen en slaan varkens en geven stroomstoten aan varkens en koeien, meldt Varkens in Nood op basis van foto- en videobeelden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde het slachthuis aan de Oenerweg maandag onder verscherpt toezicht. Het bedrijf neemt zelf ook maatregelen.
Op undercoverbeelden van eind vorig jaar en begin dit jaar van Varkens in Nood is te zien dat koeien en varkens met peddels worden mishandeld. Medewerkers van de slachterij zouden de overtredingen bewust zoveel mogelijk buiten het zicht van de camera's begaan. Ook zouden ze elkaar een seintje geven als de toezichthouder van de NVWA in aantocht was.

'Volstrekt onacceptabel'

De NVWA reageert geschokt op de beelden. "De manier waarop deze slachthuismedewerkers met dieren omgaan is volstrekt onacceptabel", aldus de toezichthouder. Door het verscherpte toezicht moet het slachthuis onder andere meer camera's ophangen. Ook moet er een officiële dierenarts aanwezig zijn bij het laden en lossen van de dieren. Hierdoor kan het slachthuis niet meer om 03.00 uur beginnen, maar moet het wachten tot 05.15 uur.

Medewerkers geschorst

In een reactie laat het bedrijf weten zelf geschrokken te zijn van de beelden. De directie zegt de verantwoordelijkheid te nemen en de misstanden te onderzoeken. Betrokken medewerkers zijn geschorst en de productie gaat omlaag gedurende het onderzoek. De peddels zijn niet langer in gebruik en het cameratoezicht wordt verbeterd.
Het slachthuis stond overigens al onder permanent toezicht van de NVWA. Dagelijks waren er twee dierenartsen aanwezig in de slagerij. De reden hiervoor was het feit dat het slachthuis Gosschalk in het verleden al meerdere overtredingen beging.