Nieuws

Golfster Anne van Dam levert unieke prestatie, ze mag naar Olympische Spelen

Anne van Dam in actie.
Anne van Dam in actie. © ANP
ARNHEM - Golfster Anne van Dam (25) uit Arnhem mag uitkomen op de Olympische Spelen in Tokio. Nooit eerder deed een Nederlandse golfster mee aan de Spelen.
"Aan de ene kant was ik verrast, aan de andere kant denk ik ook wel dat het terecht is", zegt Van Dam tegen golf.nl. "De laatste twee jaar voldeed ik aan de kwalificatie-eisen, maar dit jaar voldeed ik er niet aan. De laatste paar jaar heb ik laten zien dat ik tot de top van Europa behoor."
Van Dam is tegenwoordig de nummer 123 van de wereld. Eigenlijk had ze op 28 juni bij de eerste honderd moeten staan. Van Dam speelde dit seizoen wegens de coronarestricties echter een beperkt aantal toernooien.
"Als ze die route ongestoord had kunnen afleggen, was de kans dat ze aan de nationale prestatie-eis zou hebben voldaan, reëel geweest. Om die reden komt ze in aanmerking voor de uitzonderingsregel", aldus sportkoepel NOC*NSF.
In 2016 keerde golf terug op de olympische kalender. Joost Luiten vertegenwoordigde Nederland vijf jaar geleden op de Spelen van Rio de Janeiro.

Zie ook: