Nieuws

Ontknoping spraakmakende podcast De Dood van Robert

Journalisten Ellen Kamphorst en Jenda Terpstra van Omroep Gelderland deden bijna anderhalf jaar lang onderzoek naar de dood van de psychotische Robert die omkwam in een zorginstelling. Van de zoektocht maakten ze de vijfdelige podcastserie De dood van Robert. Vandaag volgt de ontknoping. Hoe kwam Robert om het leven?
Robert Dönnges (27) overleed vorig jaar in de instelling voor begeleid wonen RIBW in Wageningen. Op de avond van zijn dood was hij erg verward. Het Openbaar Ministerie concludeerde dat Robert stierf door zuurstofgebrek na een worsteling met begeleiders. Zij lagen lang op hem om hem in bedwang te houden, nadat hij met een mes uit zijn kamer was gekomen.
Ondanks vijf telefoontjes naar 112 die avond, duurde het meer dan een half uur voordat de politie te hulp schoot. Het ging die avond mis in de meldkamer, blijkt onder meer in de podcast. Ook bij de zorginstellingen ging er veel mis in de aanloop naar het incident. Maar de medewerkers die Robert in bedwang hielden de avond van zijn dood worden niet vervolgd. Zij handelden uit zelfverdediging, concludeert het OM.

Podcast en onderzoeken

Anderhalf jaar lang zochten journalisten Ellen Kamphorst en Jenda Terpstra uit wat er is gebeurd op de avond dat Robert stierf. Een gemakkelijke tocht was dat niet. “Roberts verhaal werd getypeerd door gesloten deuren en persvoorlichters die hun lippen stijf op elkaar hielden. Iedereen leek bang,” zeggen de podcastmakers.
Ook al eindigt de podcast met deze vijfde aflevering, de onderzoeken zijn nog niet afgerond. Een medisch officier van het OM start een nieuw onderzoek naar de vraag of zorginstelling RIBW en crisisdienst Pro Persona iets aan te rekenen valt in de aanloop naar Roberts dood. Zodra hier meer over bekend is, beloven de podcastmakers de luisteraars een update te geven middels een nieuwsartikel op www.gld.nl.
De podcast De dood van Robert is inmiddels al 150.000 keer beluisterd en stond weken in de lijst van best beluisterde podcasts. Joey Huisman schrijft op zijn platform De Lagarde (VARAgids): “De dood van Robert is een emotionele zoektocht naar antwoorden, waarin grove misstanden naar boven komen.” Hij beoordeelt de podcast met 4,5 ster.
Ook benieuwd naar het verhaal? Luister dan via www.gld.nl/podcasts of via podcastplatforms als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.