Nieuws

Gemeente Berg en Dal onderzoekt haalbaarheid zonnepark in polder

Een zonnepark.
Een zonnepark. © archief Pixabay
MILLINGEN AAN DE RIJN-LEUTH - Eerder kwam wethouder Verheul al met een voorstel voor een groot zonnepark in de buurt van Leuth, Kekerdom en Millingen. Na veel protesten vanuit de bevolking is dit megaproject voorlopig van de baan. Nu start de gemeente samen met initiatiefnemer Zebra en enkele projectpartners een haalbaarheidsonderzoek naar een gebiedsontwikkeling in dit gebied.
Bij dit onderzoek kijkt men naar de haalbaarheid van de combinatie van grootschalige natuurontwikkeling met een landschappelijk ingepast zonnepark. Aan de hand van de uitkomsten besluit de gemeenteraad over de eventuele vervolgstappen.

Draagvlak en participatie

Een belangrijk onderdeel van deze haalbaarheidsstudie is onderzoek naar draagvlak en participatie door de omgeving. Ook de mogelijkheid om de biodiversiteit te verbeteren en terugkeer van bedreigde planten- en diersoorten is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Op basis hiervan en de resultaten van participatie worden de uitgangspunten voor het verdere ontwerp vastgesteld.
We hebben twee grote uitdagingen: we hebben een enorme behoefte aan schone energie en we zien een grote afname aan soorten dieren en planten.
Wethouder Nelson Verheul ziet zowel het belang van, als het nut voor de omwonenden: “We hebben twee grote uitdagingen: we hebben een enorme behoefte aan schone energie en we zien een grote afname aan soorten dieren en planten. Bij dit onderzoek bekijken we of we tegelijkertijd een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van beide problemen. En bovendien een mooier en gevarieerder landschap kunnen terugbrengen zoals men dat vroeger nog zag. Samen met onze inwoners gaan we het gesprek aan of en hoe dat hier kan."
Ook Jaap Dirkmaat van VNC is enthousiast: ”Het staat vast dat bij een goede inrichting zoals ons nu voor ogen staat zeker honderden soorten planten en dieren zullen terugkeren naar dit gebied.”

Zo min mogelijk zicht op het zonnepark

Deze uitbreiding van deze nieuwe natuur moet niet alleen een enorme impuls zijn voor de flora en fauna. Het moet ook voor de inwoners en toeristen een verrijking worden. Voorbijgangers krijgen zo min mogelijk zicht op het zonnepark, dat omzoomd wordt door hagen en struwelen. Ze wandelen juist langs bloemrijke graslanden en akkers tussen laagblijvende heggen met daarin fruit-, noten- en kastanjebomen met zicht op het overige landschap. Het heggenlandschap zoals dat vroeger op deze plek te zien was, dient als voorbeeld voor deze ontwikkeling.
De gemeente stelt de geplande omvang van het park bij Leuth-Millingen aan de Rijn op 50 hectare (ha) aan natuur, 50 ha aan zonnepanelen (inclusief onderhoudspaden) en 7 ha zonnepanelen op water.

Gemeente stelt eisen

Verder stelt de gemeente vooraf reeds verschillende eisen aan de mogelijke komst van het zonnepark: Betrokkenheid van inwoners en belanghebbend bij alle te zetten stappen, de omwonenden moeten mee kunnen profiteren en participeren en de ontwikkelaar bekijkt en benut eventuele mogelijkheden voor meervoudig grondgebruik, zoals het telen van fruit of andere landbouwgewassen onder de zonnepanelen. Verder dienen de zonnevellocaties rijker te worden aan biodiversiteit dan nu op dezelfde locaties het geval is.

Recreatiemogelijkheden

Dit betekent dus dat er straks meer soorten aan dieren en beplanting zijn dan nu, een beter landschappelijk uiterlijk van de zonneveldlocaties, met mogelijkheden om te recreëren, bijvoorbeeld wandelen.
Voor de zomervakantie bespreken de initiatiefnemers het eerste ontwerp met omwonenden. Na de zomervakantie gaan de initiatiefnemers verder met het participatieproces. Het streven is om in het vierde kwartaal van 2021 een vergunningaanvraag in te dienen.
Uitgebreidere informatie is beschikbaar op zonneparkbergendal.nl.