Nieuws

Een vliegtuig maakt een noodlanding, hoe hoort zoiets te gaan?

Het gestrande vliegtuig langs de A50.
Het gestrande vliegtuig langs de A50. © Luciano de Graaf
TEUGE - 'Houd altijd rekening met een motorstoring, ook al is de kans daarop zeer klein. Raak niet in paniek en blijf vliegen. Informeer je passagiers, voorkom dat zij ook in paniek raken.'
Het zijn de eerste regels van de instructie bij een noodlanding, zoals die in het protocol beschreven staat van vliegscholen.
Vrijdagmorgen maakte een vliegtuig met 18 parachutisten een noodlanding langs de A50 bij Beemte Broekland. Het vliegtuig was even daarvoor opgestegen van Vliegveld Teuge. Iedereen stapte ongedeerd de Cessna 208B Grand Caravan uit.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Noodlanding bij parachutevlucht: 'Passagiers knuffelden de piloot'

'Ze willen al weer springen'

Het onderzoek naar de crash is in volle gang . Directeur Simon Woerlee van Nationaal Paracentrum Teuge zei op Radio Gelderland: "Bij de noodlanding nam iedereen de crashhouding aan en iedereen is terug op Teuge. Ze denken alweer na over een sprong. Dat is ook de beste manier om ermee om te gaan."
Vrij snel na het opstijgen vanaf Vliegveld Teuge vloog van de Cessna de motor uit, aldus Woerlee.
Een piloot die bij een noodprocedure een toestel aan de grond zet en niemand hoeft naar het ziekenhuis, heeft het goed gedaan, constateert Henk van den Brink uit Nijkerk. Van den Brink ging vorig jaar met pensioen na decennia bij KLM gezagvoerder te zijn geweest op een Boeing 747.
Directeur Simon Woerlee van Nationaal Paracentrum Teuge.